Walahir, Agrabinta, Cianjur

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Désa Walahir
Kalurahan/Désa
NagaraBandéra Indonésia Indonésia
PropinsiJawa Barat
KabupaténCianjur
KacamatanAgrabinta

Walahir nyaéta salah sahiji désa di kacamatan Agrabinta, Kabupatén Cianjur, Propinsi Jawa Barat, Indonésia.

Sajarah[édit | édit sumber]

Desa Walahir baretona mah mangrupa desa nu aya di kacamatan Sindangbarang. Ku ayana pamekaran, desa ieu tuluy asup ka kacamatan Agrabinta. Kiwari mah, desa ieu asupna ka kacamatan Leles. Walahir mangrupa desa pangkolotna [rujukan?] ti jaman jajahan Walanda. Di Desa Walahir geus aya SR ti jaman Walanda keneh.

Walahir asalna tina kecap "Awal jeung Akhir " nu hartina ti baheula keneh Walahir geus rame, saperti ku ayana pasar tradisional, sakola, puskesmas, masjid, tur pangeusina padet.

Profil Pamaréntahan[édit | édit sumber]

Kepala Desa / kokolot Walahir ti kawitan jajahan belanda dugi ka ayena sekarang : 1. Bapak Jaya Prana Masih Jajahan Belanda 2. Bapak/ Aki Pura Nasih Jaman Jahan Belanda / Perang Dunia II 3. Bapak Moh. Abidah 4. Bapak Warta 5. Bapak Hadun 6. Bapak Lela

Seuseupuh : 1. Bapak Haji Sapei 1940 2. Bapak Hapria 1945 3. Bapak Ido 1950 4. Bapak Haji Bahrun 1960 5. Bapak Tabroni 1965 6. Bapak Atan Sutisna 1987- sekarang 7. Bapak Alan 8. Bapak Haji Itom

Profil Daérah[édit | édit sumber]

Wates Wilayah[édit | édit sumber]

Géografis[édit | édit sumber]

Desa Walahir upami palih wetana nyaéta desa mandalawangi ( Batu kasur ) upami palih kulonamah Desa Sirna Sari, Upami palih Kalier Desa Puncakwangi, palih kidul purabaya tapi ayenah tos di mekarken jadi desa deui yaeta Desa Suka Sirna, sadanyaéta desa mangrupikeun pamekaran ti Dasa walahir nu waktu harita lurahna ( Kepala Desa )masih keneh AKI PURA

Mudrikah Putra Bapak Haji ITOM, asli urang walahir nu ayena di Jakarta janteun Guru

Démografi[édit | édit sumber]

Warga Walahir ampir 75% sarakola tur digawe di pamaréntahan katut wirausaha, merantau ka Jakarta, Bandung, Tasikmalaya, ka kota Cianjur, jeung kota-kota liana di Indonésia. Pangeusi Walahir ampir 95% pituin urang dinya [rujukan?]

Atikan[édit | édit sumber]

Poténsi[édit | édit sumber]

Pertanian[édit | édit sumber]

Pakebonan[édit | édit sumber]

Industri[édit | édit sumber]

Desa Walahir mangrupa desa nui aya di wilayah Cianjur Selatan, Kec Leles. Desa ieu mangrupa desa nu ngahasilkeun gula kawung panggedéna [rujukan?] di wewengkon Cianjur Kidul mah, hususna kampung Walahir, Cijeruk, Ciseuti, Pasir Angin. Pangeusina lian ti melak pare keur dikonsumsi sorangan boh keur dijual teh, pagawéan sapopoena nyaéta nyadap gula kawung.

Pelesir, Seni jeung Budaya[édit | édit sumber]

Di Desa Walahir kabudayaan karuhun masih dipiara keneh, misalna sanggeus tatanen (Panen Sawah) sok diayakeun upacara adat (sukuran/Ngadiukeun) masih nabeuh Lengek sapeuting jeput.

Lamun sunatan/sepitan masih maké bengkong/paraji, tur diringan ku tatabeuhan kendang/kendang penca maké tukang silat. Lamun kasenian Angklung jeung Réog, biasana diayakeun nalika HUT RI, biasana pasti aya momonyetan bari ngigel.

Tumbu Luar[édit | édit sumber]



Gnome-home.svg