Walungan Cisadané

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cisadané
Nagara
Wewengkon aliran walungan
Indonésia

Ci Sadané mangrupa hiji walungan nu panjangna 138 kilometres (86 mi) di béh kalér Jawa Barat, Indonésia.[1] Ieu walungan cinyusuna aya di Gunung Mandalawangi, ngaliwatan Bogor katut Tangerang saméméh ngamalir ka Laut Jawa.

Ieu walungan-walungan téh di Banten mah, propinsi pangkulonna di Jawa, ngamalir ampir paralél. Walungan pangutaman mah Peteh, nu disebut Cibanten di béh handap deukeut Kota Banten, Ciujung, nu asup ka laut di Pontang, Cidurian, nu asup ka laut di Tanara, Cimanceuri, katut Cisadané.[2] Cisadané naék ka wewengkon pagunungan Priyangan tur dina taun 1682 ngawangun wawates antara wewengkon Dutch East India Company (VOC) katut Batavia (Jakarta modéren).[2]

Cidurian, Cimanceuri katut Cisadané ngamalir ngaliwatan Dataran Tangerang.[3] Dina taun 1911 pamaréntahan kolonial mimiti nyadikeun rencana irigasi, sarta dina 1914 nangtukeun yén sagala rupa widang di ieu daratan kudu dibeuli keur ieu rencana. Dina taun 1919 hiji rencana dijieun yén béh kaléreun tina ieu dataran handap téh baris diirigasian ku Cisadané sarta béh kidulna ku Cidurian.[4]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Rand McNally, The New International Atlas, 1993.
  2. a b Talens 1999, p. 40.
  3. Kop, Ravesteijn & Kop 2016, p. 298.
  4. Kop, Ravesteijn & Kop 2016, p. 299.

Sumber[édit | édit sumber]

Citakan:Rivers of Java