Warejit

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Warejit
Excoecaria agallocha (Blind Your Eye) W IMG 6929.jpg
Warejit di Suaka Margasatwa Krisna, Andra Pradés, India
Klasifikasi ilmiah edit
Karajaan: Plantae
Klad: Angiospermae
Klad: Eudicotidae
Klad: Rosids
Ordo: Malpighiales
Kulawarga: Euphorbiaceae
Génus: Excoecaria
Spésiés:
E. agallocha
Ngaran binomial
Excoecaria agallocha
Pamatuhan tumuwuhna tangkal warejit
Warejit keur kembangan

Warejit (Excoecaria agallocha) nyaéta hiji spésiés mangrup ti genus Excoecaria, kulawarga Euphorbiaceae.[1]

Ieu tangkal tumuwuh dina cai asin atawa payaw di leuweung mangrup tropis, sumebar di kulon di India, kalér di Bangladés, nepi ka kidul di Australia.

Dadaran[édit | édit sumber]

Werejit ilaharna tumuwuh di leuweung mangrup rada ngajauhan basisir anu salinitasna leuwih handap.[2] Jangkungna bisa nepi ka 15 m, aya jalu/bikangna. Kembang jalu ngarambay, anapon kembang bikang leuwih rogok parondok. Bentuk buahna siga kapsul kelir poék.[3]

Ieu tangkal miboga pertahanan kimiawi mangrupa diterpenoid, triterpenoid, jeung flavonoid.[4] Geutahna ngandung racun jeung biga watek iritan: kana kulit matak iritasi jeung kaduruk, kana panon matak lolong témporér.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Heyne, K. (1917). De nuttige planten van Nederlandsch-Indië. Batavia. p. 48. 
  2. Joshi, H. and M. Ghose. 2003. Forest structure and species distribution along soil salinity and pH gradient in mangrove swamps of the Sundarbans. Tropical Ecology 44: 197-206.
  3. "Family Euphorbiaceae: Excoecaria agallocha (Buta-buta or Blind-your-eye)". Text index of land plants on Singapore shores. 2013. Diakses tanggal 18 January 2021. 
  4. Zou JH, Dai J, Chen X, and Yuan JQ. 2006. Pentacyclic triterpenoids from leaves of Excoecaria agallocha. Chem. Pharm. Bull. (Tokyo) 54:920-921.

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

  • Tomlinson, P.B. (1986). The Botany of Mangroves. Cambridge University Press, Cambridge, U.K. 413 p.
  • Keddy, P.A. (2010). Wetland Ecology: Principles and Conservation. Cambridge University Press, N.Y. 497 p.

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]