Wikipedia:Ngaran pamaké

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Button-Green.svg
Klik tombol di luhur
pikeun asup log

Waktu Anjeun nyieun akun anyar sangkan bisa asup log, salah sahiji hal anu dilakukeun ku Anjeun nyaéta milih ngaran pamaké atawa sandiasma. Kaca ieu eusina kawijakan anu dipaké dina Wikipedia dina hal maké ngaran pamaké.

Dasar pamikiran[édit sumber]

Tujuan utama ngaran pamaké téh nyaéta pikeun mikawanoh jeung ngabédakeun kontributor. Ngaran pamaké minangka fasilitas komunikasi jeung pikeun nyatet rekam tapak (track record). Ngaran pamaké téh lain hiji forum pikeun nyerang atawa nyieun pernyataan. Sing saha waé teu boga hak pkeun makéngaran saperti kitu. Sanajan ngaran-ngaran anu pinuh ku warna, rarangkén, atawa éksprésif bisa leuwih ngaramékeun Wikipedia, tapi ngaran anu kitu mah teu pati penting.

Kagunaan ngaran pamaké[édit sumber]

Ngaran pamaké Anjeun bakal napel kana kabéh suntingan Anjeun waktu Anjeun asup log. Ieu ogé bakal ngabantuan dina masalah hak cipta. Lamun aya anu rék maké kontribusi Anjeun ku cara anu teu diijinkeun dumasar [[Wikipedia:Hak cipta| hak cipta Wikipedia, maranéhna bisa waé, misalna, nanya ka Anjeun dina kaca obrolan Anjeun. Lisénsi GFDL nganjurkeun pisan sangkan maranéhna ngahargaan nu nulisna, jeung ngaran pamakéAnjeun bajal disebutkeun pikeun ngahargaan éta hal. Alesan séjénna bisa ditéang dina Wikipedia:Kauntungan boga akun.

Milih ngaran pamaké[édit sumber]

Ngaran pamaké bisa waé ngaran asli Anjeun, ngaran sandi Internet anu biasa dipaké ku Anjeun, atawa hiji ngaran anyar anu dipaké ku Anjeun husus dina Wikipedia. Ngaran pamaké ieu gumantung kana kahayang Anjeun dina nyamarkeun ngaran dina nyunting. Anjeun dipiharep sangkan milih ngaran pamaké anu bisa mantuan pikeun nulis hiji énsiklopédi. Maksudna, Anjeun dipénta pikeun maké ngaran anu matak merenah (nyaman) waktu nyunting tulisan, jeung di pihak séjén ogé ngajadikeun pamaké séjénna ngarasa merenah (nyaman) dina ningali jeung gawé bareng jeung Anjeun. Inget yén hiji ngaran anu kontrovérsial bisa waé ngabalukarkeun jalma séjén jadi salah persépsi kana krédibilitas atawa sawangan pulitik Anjeun. Pikeun tambahan, Wikipedia téh mangrupa buku sumber anu bisa dipaké sacara lega di sakumna dunya, jadi urang kudu paduli sangkan ulah nepi ka ngaganggu jalma séhé anu mungkin béda budayana, agama atawa sélér (suku bangsa). Wikipedia nyarankeun sangkan para pamaké nyingkahan:

  1. Ngaran-ngaran politikus, miiltér ,figur, atawa kajadian réligius;
  2. Ngaran-ngaran séjén anu boga potési ngaganggu, anu ngadukung/ngalawan politik, kawijakan, atawa kapercayaan tin asaurang figur publik.

Pilih ngaran anu bener-bener ngajadikeun jalma séjén bisa ngajén Anjeun sacara murni tina kontribusi Anjeun, ti batan tina réspon émosional anu muncul lantaran hiji ngaran sebutan anu boga poténsi jadi kontrovérsi. Nyingkahan ngaran-ngaran saperti kitu téh gumantung kana diri sorangan, jadi kudu dilakukeun kalawan ati-ati. Inget, Anjeun bakal neuleuman hiji komuntias. Di Wikipedia, urang wajib silih hormat. Kudu hormat kana sawangan/kapercayaan masing-masing.

Ngaran asli atawa ngaran sandi?[édit sumber]

Ngaran asli leuwih disarankeun, tapi ngaran sandi ogé meunang dipaké salila teu ngalanggar kawijakan.

Baheula, loba situs wiki anu ngadorong para pamakéna pikeun maké ngaran aslina pikeun ngaran pamaké. Dasarna nyaéta yén wiki téh mangrupa proyék kolaborasi jeung dipiharep sangkan unggal jalma anu ngagabung bakal méré kontribusi anu konstruktif pikeun éta proyék. Mangka, maké ngaran asli téh dipiharep pisan, sangkan ngajadikeun pamakéna leuwih tanggung jawab dina éta proyék. Para pamaké Wikipedia lolobana mah leuwih milih maké ngaran sandi, jeung nuliskeun gnaran aslina dina kaca pamaké. Para pamaké Wikipédia, hususna Kuncén, mindeng pisan diganggu di luar Wikipedia akibat kontribusina atawa aktivitas ngalawan vandalisme dina Wikipedia. Sababaraha urang ahirna mah ngaganti ngaran aslina jadi ngaran sandi jeung mungkin ngarasa kaduhung naha teu maké ngaran sandi ti awal. Lamun Anjeun milih pikeun maké ngaran sandi, Anjeun diijinkeun pikeun maké ngaran sandi anu saperti ngaran asli, jeung singkahan niron-niron garan jalma séjén atawa karakter fiksi. Lamun Anjeun hayang makéngaran asli Anjeun, tapi ngaran Anjeun ngalanggar kawijakan ngaran pamaké anu dilarang, mangga kontak salah sahiji Kuncén jeung babarengan néangan solusi anu bisa dipaké ku kabéh pihak.

Kapitalisasi ngaran pamaké[édit sumber]

Ngaran pamaké dina Wikipedia sipatna sénsitif kana kapitalisasi (case sensitive) jeung, sangkan konsistén, huruf kahiji dina unggal ngaran pamaké bakal dikapitalsisasi lamun Anjeun nyieun hiji akun. Ieu hartina yén lamun Anjeun mundut ngaran pamaké ngaran kuring, mangka éta akun bakal dijieun jadi Ngaran kuring. Lamun ngaran pamakéAnjeun boga leuwih tina hiji kecap, jeugn Anjeun hayang tanda tangan Anjeun leuwih konsistén, Anjeun hadéna mah langsung baé dikapitalisasi unggal huruf kahijina waktu nyieun hiji akun. Conto Ngaran Kuring, Ngaran Tengah Kuring, jeung Ngaran T. Kuring.

Disambiguasi ngaran pamaké[édit sumber]

Sababaraha ngaran pamaké mindeng pisan mirip atawa idéntik jeung judul-judul artikel Wikipedia. Hal ieu matak ngabingungkeun lamun aya pamaké anu teu boga pangalaman dina néangan kaca-kaca ieu dina hasil mesin-mesin panyungsi (search engine). Sacara umum, WBS ngarékoméndasikeun pikeun maké hiji catetan disambiguasi basajan dina bagian luhur kaca pamaké. Minangka catetan, lamun hiji ngaran pamaké boga harti ganda jeung teu dianggap pantes, tangtu waé nambahkeun catetan disambiguasi teu ngajadikeun éta ngaran pamaké téh matak pantes.

Tanda tangan[édit sumber]

Ngaliwatan kaca husus Husus:Preferensi, pamaké bisa milih ngaran landian pikeun dipaké minangka tanda tangan sacara bébas, teu gumantung kana ngaran pamaké anu sabenerna. Ku kituna, tanda tangan teu meunang matak ngalieurkeun. Tanda tangan teu meunang dipaké pikeun niron-niron pamaké séjén. Tanda tangan anu dipaké teu meunang ngalanggar aturan ngaran pamaké anu dilarang. Sanajan lain mangrupa syarat anu wajib, prakték umum pikeun tanda tangan nyaéta kudu ngagambarkeun ngaran pamaké anu bener. Pikeun informasi anu leuwih lengkep, tingali Pitulung:Tanda tangan

Ngaran pamaké anu dilarang[édit sumber]

Boh ngaran asli atawa ngaran sandi bisa digolongkeun kana pamaké anu teu pantes/teu merenah. Sawajarna, garis wates antara ngaran pamaké anu bisa ditarima jeung teu disebutkeun ku “anu nganggap éta ngaran teu bisa ditarima”, lain ku nu boga éta ngaran. Sing saha baé tangtu teu dipiharep pikeun néangan kasalahan jalma séjén.

Wikipedia teu ngijinkeun sababaraha jenis ngaran pamaké, kaasup:

  1. Ngaran pamaké anu ngabingungkeun, nyasabkeun, atawa ngahésékeun:
    • Ngaran-ngaran anu bisa salah dihartikeun minangka kontributor séjénna.
      Lamun aya jalma séjén anu geus maké ngaran anu dipikahayang ku Anjeun, sacara sederhana mah: ulah maké éta ngaran. Paké cara séjén, misalna lamun aya jalma séjén anu kabeneran boga ngaran anu sarua jeung Anjeun, tambahkeun baé ngaran tengah Anjeun atawa inisial Anjeun, atawa ku cara séjén anu intina ma sacara jelas ngabédakeun antawa Anjeun jeung éta pamaké séjén.
      Ngaran pamaké anu dipaké pikeun niron-niron pamaké anu sah bisa langsung diblokir.
    • Istilah-istilah Wikipedia.
      komponén ngaran pamaké anu dilarang téh kaasup, tapi teu kawatesanan kana kekecapan anu nyaruaan, misalna, boh dina basa Inggris, boh dina basa Sunda, atawa basa séjéna:
      • Jabatan resmi Wikipedia atawa ngaran panglaku anu leuwih luhur tina pamaké biasa.
        Anu kaasup kana poin ieu nyaéta ngaran-ngaran saperti Kuncén , Administrator . Admin , System Operator, Sysop , atawa Moderator.
        • Rollback, Revert, Edit war, POV
      • Istilah dina prosés ngédit.
        Misalna, Hapus, Muatkeun, Pindahkeun, atawa Alihkeun, (Delete, Upload, Pagemove, atawa Redirect).
      • Ngaran-ngaran anu nimbulkeun kesan yén Anjeun boga maksud pikeun nyieun masalah.
        Conto: Vandal, Tukang Ngaruksak, Hacker, Spammer, atawa Troll. Ieu kaasup ngaran-ngaran anu mungkin ngarujuk kana pakakas lemes saperti Virus atawa Trojan horse.
      • Ngaran-ngaran anu ngandung istilah-istilah Bot.
        Misalna ngaran-ngaran anu ngandung Bot, Robot, Script, Initialize,, Automated, Daemon, jeung sajabana, iwal éta ngaran téh mémang bener-bener bakal dipaké pikeun akun bot anu sah. Ngaran-ngaran anu ngandung unsur bot bisa diblokir, jeung pamakéna bisa dipénta ngontak Kuncén pikeun ngonfirmasikeun naha éta akun téh bener-bener mangrupa bot.
      • Istilah-istilah ténis.
        Saperti tombol toolbar atawa namespace. Istilah-istilah éta mungkin ngabingungkeun ka pamaké anu teu pangalaman atawa pamakaé anu teu boga kapasitas saperti umumna pamaké normal.
      • Istilah-istilah Wikipedia séjénna.
        Istilah-istilah anu mungkin matak ngabingungkeun pamaké anyar atawa pamaké séjénna lantaran mibanda sasaruaan jeung istilah dina Wikipedia anu umum dipaké.
    • Ogé omat kudu ati-ati dina maké hurup-hurupf kapital tina i, hurup leutik L, jeung nomer 1, anu bisa katingalina sarua (I/I/1) dina sababaraha rupa font . Conto nu séjénna nyaéta hurup O jeung angka 0 (O/o/). Pamaké hurup-hurup éta téh bisa nyasabkeun, ku kituna teu dianjurkeun, lantaran kungsi disalahgunakeun.
    • Ngaran-ngaran ti jalma-jalma kasohor anu masih kénéh hirup atawa nu geus maot, saperti Rhoma Irama], Sulé, Joko Widodo, Kang Ibing, atawa Ronaldo, teu meunang dipaké iwal Anjeun mémang bener-bener éta jalma kasohor téh, anu bisa sacara sah ngakukeun (klaim) éta kasohoran. Lamun Anjeun mémang jalmana, mangka sebutkeun dina kaca pamaké Anjeun. Upama Kuncén manggihan kateuyakinan kana ieu akun, mangka Kuncén bisa ngablokir sabari nungguan konfirmasi kaabsahan éta ngaran pamaké.