Alessandro Volta

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Alessandro Volta

Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Gerolamo Umberto Volta (18 Fébruari 1745 – 5 Maret 1827) nyaéta fisikawan Italia anu kawentar utamana dina penemuan batré taun 1880. [1] Volta lahir di Como, Italia jeung milu sakola ogé di dinya.[2]

Dina taun 1774, anjeunna jadi saurang profésor fisikawan di Royal School di Como. [2] Sataun ti harita, anjeunna ngamekarkeun jeung mopilérkeun éléktroporus, hiji pakakas anu ngahasilkeun énérgi listrik statis. [2]Promosi anjeunna kana éta banda téh pohara inténsif, sok sanajan aya ogé pakakas anu boga prinsip sarupa dina taun 1762 karya saurang profésor ti Swédia, nyaéta Johan Wilcke . [2]

Dina taun 1779 anjeunna jadi profésor fisika ékspériméntal di University of Pavia, éta kalungguhan téh dicangking salila 25 taun. Taun 1794, Volta nikah jeung saurang wanoja aristocrat au asalna ogé ti Como, nyaéta Teresa Peregrini, jeung boga tilu urang anak nyaéa Giovanni, Flaminio jeung Zanino.[3]

batré anu dijieun ku Volta dikréditkeun minangka sél éléktrokimia nu mimiti.[4] Ieu pakakas téh kawangun ku dua éléktroda: anu dijieun tina séng, nu hijina deui tina tambaga.[4] Éléktrolit nyaéta asam sulfat atawa campuran cai uyah jeung ca. éléktrolit anu aya dina wangun 2H+ jeung SO42-.[4] Séng, anu leuwih luhur tina tambaga jeung hidrogén dina séri éléktrokimia, ngaréaksi jeung sulfat anu boga muatan negative.[4] (SO42-) ion-ion hidrogén boga muatan posotof (proton) néwak electron tina tambaga ngawagun gelembung gas hidrogén, H2.[4] Ieu hal téh ngaakibatkeun séng watang éléktroda negative jeung tambaga watang éléktroda positif.[4]

Sumber[édit | sunting sumber]

  1. (en) Giuliano Pancaldi, "Volta: Science and culture in the age of enlightenment", Princeton University Press, 2003.
  2. a b c d (en) Pancaldi, Giuliano (2003). Volta, Science and Culture in the Age of Enlightenment. Princeton Univ. Press. ISBN 978-0-691-12226-7. http://books.google.com/?id=hGoYB1Twx4sC&pg=PA73. , p.73
  3. (en) Munro, John (1902). Pioneers of Electricity; Or, Short Lives of the Great Electricians. London: The Religious Tract Society. pp. 89 – 102. http://www.archive.org/details/pioneerselectri00munrgoog.
  4. a b c d e f (id)Biografi Alessandro Volta Penemu (diakses tanggal 9 November 2011)


Nulis.jpg