Bénzéna

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Bénzéna
Bénzéna
Umum
Ngaran sistimatik Bénzéna
Ngaran lian Bénzol
Rumus molekul C6H6
SMILES C1=CC=CC=C1
InChI InChI=1/C6H6
/c1-2-4-6-5-3-1/h1-6H
Massa molar 78.11 g/mol
Panémbong Cair teu warnaan
Nomer CAS [71-43-2]
Pasipatan
Dénsitas jeung pase 0.8786 g/cm³, cair
Kaluyuran dina cai 1.79 g/l (25 °C)
Titik lééh 5.5 °C (278.6 K)
Titik golak 80.1 °C (353.2 K)
Viskositas 0.652 cP at 20 °C
Struktur
Bentuk molekul Planar
Gugus simétri D6h
Momen dipol 0 D
Bahya
MSDS External MSDS
EU classification Gampang kaduruk
Karsinogén
Mutagén
Toksik
NFPA 704 Nfpa h2.pngNfpa f3.pngNfpa r0.png
Frase-R R45, R46, R11, R36/38,
R48/23/24/25, R65
Frase-S S53, S45
Flash point −11 °C
Autoignition temperature 561 °C
Nomer RTECS CY1400000
Sanyawa nu patali
hidrokarbon
nu patali
siklohéksana
naptaléna
Sanyawaan nu patali toluéna
borazina
Iwal mun disebutkeun sacara husus, data anu dipidangkeun
téh pikeun bahan dina kaayaan baku (25°C, 100 kPa)
Infobox disclaimer and references

Bénzéna atawa bénzén, ogé katelah C6H6, PhH jeung bénzol mangrupakeun sanyawa organik nu wujudna cair teu warnaan, gampang kaduruk, sarta seungit kaambeuna. Bénzéna téh karsinogén, sahingga geus teu dipaké salaku aditif pikeun béngsin. Bénzéna kaasup salah sahiji pangleyur industri penting sarta bahan baku pikeun produksi ubar, plastik, karét sintétik, jeung pewarna. Bénzéna téh aya dina minyak bumi, tapi pikeun kaperluan industri mah sok disintésis tina sanyawaan séjén nu aya dina minyak bumi.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Bénzéna kapanggih taun 1825 ku élmuwan Inggris Michael Faraday, nu ngisolasi tina gas minyak sarta dingaranan bicarburet of hydrogen. Taun 1833, kimiawan Jérman Eilhard Mitscherlich mroduksi ieu sanyawa tina distilasi asam bénzoat jeung kapur. Ku Mitscherlich ieu sanyawaan dingaranan benzin. Taun 1845, kimiawan Inggris Charles Mansfield, nu digawé ka August Wilhelm von Hofmann, ngisolasi bénzéna tina coal tar. Opat taun salajengna, Mansfield mitambeyan produksi bénzéna skala industri, dumasar kana métode coal-tar.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Benzene, Wikipédia édisi basa Inggris (23 Méi 2006).
  • Archibald Scott Couper, On a New Chemical Theory, Philosophical Magazine 16, 104-116 (1858)
  • Josef Loschmidt, Chemische Studien I, Carl Gerold's Sohn, Vienna (1861),
  • Josef Loschmidt, Chemische Studien I, Aldrich Chemical Co, Milwaukee (1989), catalog no. Z-18576-0, and (1913) catalog no. Z-18577-9
  • Kathleen Lonsdale, "The Structure of the Benzene Ring in Hexamethylbenzene," Proceedings of the Royal Society 123A: 494 (1929).
  • Kathleen Lonsdale, "An X-Ray Analysis of the Structure of Hexachlorobenzene, Using the Fourier Method," Proceedings of the Royal Society 133A: 536 (1931).

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Gugus Fungsi - édit
Kelas kimia: Alkohol | Aldehida | Alkana | Alkéna | Alkuna | Amida | Amina | Sanyawa azo | Turunan bénzéna | Asam karboksilat | Sianat | Éster | Éter | Haloalkana | Imina | Isosianida | Isosianat | Keton | Nitril | Sanyawa nitro | Sanyawa nitroso | Peroksida | Asam pospat | Turunan piridin | Sulfona | Asam sulfonat | Sulfoksida | Tioéter | Tiol | Turunan toluéna