Minyak bumi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kompa minyak konvénsional di Sarnia, Ontario

Minyak bumi atawa pétroleum (tina basa Yunani petrabatu jeung elaion atawa basa Latin oleumminyak), minyak atah (crude oil), ogé katelah emas hideung, hartina cairan kentel, warnana kopi atawa semu héjo, nu mangrupakeun campuran rupa-rupa hidrokarbon, utamana golongan alkana, sarta kandungan lianna nu aya di lapisan luhur dina jero kulit Bumi. Minyak bumi utamana dipaké pikeun bahan bakar nu penting pisan salaku sumber énergi (IEA Key World Energy Statistics). Minyak bumi ogé mangrupakeun bahan baku pikeun rupa-rupa produk bahan kimia, di antarana pangleyur, pupuk, péstisida, jeung plastik.

Formasi[édit | sunting sumber]

Téori biogénik[édit | sunting sumber]

Kalolobaan ahli géologi menanggap minyak bumi sarupa jeung batubara sarta gas alam, mangrupa produk komprési jeung pamanasan vegetasi kuna sapanjang skala waktu géologis. Ceuk ieu téori, kabentukna minyak bumi téh tina pasésaan sasatoan laut prasajarah sarta tutuwuhan terestrial. Sapanjan jutaan taun, zat organik ieu pagalo jeung leutak, sarta kakubur dina lapisan bahan sédimén nu kandel. Panas jeung tekenan nu dihasilkeunana ngabalukarkeun ieu pasésaan téh ngalaman métamorposis, mimiti jadi bahan sarupa lilin nu katelah kerogén, lajeng jadi hidrokarbon cair jeung gas dina prosés nu disebut katagenesis. Bahan ieu lajeng ngalir ka lapisan batu luhureunana nepi ka antukna kakurung dina pori batu nu disebut reservoir minyak, nu salajengna digali ku urang salaku lapang minyak. Jerona ieu reservoir antara 150 m nepi ka 5 km.

Téori abiogénik[édit | sunting sumber]

Ékstraksi[édit | sunting sumber]

Sajarah[édit | sunting sumber]

Balukarna ka lingkungan[édit | sunting sumber]

Klasifikasi[édit | sunting sumber]

Harga[édit | sunting sumber]

Nagara utama produsén minyak bumi[édit | sunting sumber]

Sumber: Statistika énergi ti Pamaréntah AS

Dumasar produksi taun 2004 (jb/p = juta barél per poé):

1 puncak produksi geus kaliwat

2 Najan masih anggota, Irak can kungsi deui dilaporkeun catetan produksina ti 1998

Dumasar jumlah nu diékspor taun 2003:

  • Saudi Arabia (OPEC)
  • Russia
  • Norway 1
  • Iran (OPEC)
  • United Arab Emirates (OPEC)
  • Venezuela (OPEC) 1
  • Kuwait (OPEC)
  • Nigeria (OPEC)
  • Mexico 1
  • Algeria (OPEC)
  • Libya (OPEC) 1

1 puncak produksi geus kaliwat

Catet yén AS ampir maké sakabéh produksina sorangan, sedengkeun Inggris kiwari geus jadi net-importer.

Produksi/konsumsi sadunya (taun 2005) kira 84 juta barél unggal poéna.

Baca ogé: Organization of Petroleum Exporting Countries.

Minyak bumi dina taktik militér[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg