Déwan Turk

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
(dipindahkeun ti Déwan Turkik)
Luncat ka: pituduh, sungsi

Déwan Turk (Basa Azerbaijan: Türk Şurası, Basa Kazakh: Түрік кеңесі, Basa Kyrgyz: Түрк кеңеш, Basa Turki: Türk Konseyi, Basa Inggris: Turkic Council) nyaéta hiji organisasi internasional nu eusina nagara-nagara Turk. Organisasi ieu diadegkeun dina 3 Oktober 2009 di Nakhchivan. Sékrétariat Jéndral aya di İstanbul, Turki. Nagara anggotana nyavta Azerbaijan, Kazakhstan, Kirgizstan, jeung Turki. 2 nagara Turk sésana, Turkménistan jeung Uzbékistan ayeuna sanés anggota resmi déwan ieu. Tapi, ku lantaran sipat nétralna, nagara-nagara éta milu dina hubungan internasional sarta miboga kamungkinan luhur sangkan jagana jadi anggota ti déwan ieu.[1] Ide ngawangun déwan sabilulungan ieu ditarataskeun ku Présidén Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev, dina 2006.

Déwan Turk
Türk Şurası (Basa Azerbaijan)
Түрік кеңесі (Basa Kazakh)
Түрк кеңеш (Basa Kyrgyz)
Türk Konseyi (Basa Turki)
Turkish Council (Basa Inggris)
Markas İstanbul, Turki
(Sekretariat Jéndral)
Baku, Azerbaijan
(Kapangurusan Bareng Kasenian)
Astana, Kazakhstan
(Majelis Turk)
Basa resmi Basa Azerbaijan, Basa Kazakh, Basa Kyrgyz, Basa Turki, Basa Inggris[1]
Kaanggotaan 4 nagara anggota[2]
Ngadeg 3 Oktober 2009
Ramatloka
(tr) (en) Loka resmi

Sajarah[édit | sunting sumber]

Saprak 1992, Patepungan Nagara-Nagara nu Maké Basa Turk geus ngorganisasikeun nagara-nagara Turk. Dina 3 Oktober 2009, 4 ti nagara-nagarana nandatanganan Pasatujuan Nahcivan.

Puseur organisasina aya di İstanbul, Turki. Tambihannana, Kapangurusan Bareng Kasenian jeung Budaya Turk diadegkeun di Almaty, Kazakhstan dina 1992 sarta Majelis Parlemén Nagara-Nagara Turk diadegkeun di Baku, Azerbaijan dina 1998. Sadaya organisasi ieu digawébarengkeun jeung Déwan Turk.

Nagara[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b (tr) Nahcıvan Anlaşması
  2. TURKSOY Official Web Site, http://www.turkkon.org/ 

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:Countries and languages lists Citakan:Turkic topics


Handshake (Workshop Cologne '06).jpeg