Késang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Késang (perspirasi atawa transpirasi) nyaéta cairan anu kaluar tina kelenjar késang dina kulit mamalia. Cairan ieu téh cai nu ngandung natrium klorida (bahan dasar uyah) jeung 2-métilfénol (o-krésol) jeung 4-métilfénol (p-kresol).

Dina awak manusa, késang téh utamana pikeun térmorégulasi, najan aya ogé nu boga pamanggih yén késang lalaki téh féromon[1]. Nguapna késang bisa niiskeun kulit alatan ayana panas latén nguapna cai. Ku kituna, dina hawa nu panas, atawa nalika otot manasan alatan loba gawé, késang beuki loba kaluar. Geumpeur jeung muriang ogé matak ngésang. Primata jeung kuda boga kélék nu késangan kawas manusa.

Mékanismeu[édit | sunting sumber]

Ngésang téh diatur ti puseur hipotalamus, dina bagian préoptik jeung anterior tempat ayana neuron térmosénsitif. Fungsi régulasi panas dina hipotalamus dipangaruhan ogé ku input ti reséptor suhu dina kulit.

Kandungan[édit | sunting sumber]

Kandungan utama késang taya lian ti cai salaku pangleyur, nu eusina mineral, laktat, jeung uréa. Kandungan mineral gumantung kana aklimatisasi panas, sumber setrés (olahraga, sauna, jsb.), lilana, jeung kandungan mineral dina awak nu unggal jalma béda-béda. Indikasi kandungan mineralna nyaéta natrium 0,9 g/l, kalium 0,2 g/l, kalsium 0,015 g/l, jeung magnésium 0,0013 g/l[2]. Lian ti éta, aya ogé unsur-unsur renik, di antarana séng (0,4 mg/l), tambaga (0,3 - 0,8 mg/l), beusi (1 mg/l), kromium (0,1 mg/l), nikel (0,05 mg/l), jeung timbal (0,05 mg/l)[3] [4]. Dina awak manusa, késang téh hiposmotik rélatif ka plasma [5].

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Smelling a single component of male sweat alters levels of cortisol in women", C. Wyart et al., Journal of Neuroscience, 7 Péb. 2006
  2. Sweat mineral-element responses during 7 h of exer...[Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2007] - PubMed Result
  3. Cohn JR, Emmett EA, The excretion of trace metals in human sweat., Ann Clin Lab Sci. 1978 Jul-Aug;8(4):270-5., http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/686643
  4. Saraymen et al., Sweat Copper, Zinc, Iron, Magnesium and Chomium levels in national westler. 1973
  5. BRS Physiology 4th edition, Linda S. Constanzo, hal. 155

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Ferner S, Koszmagk R, Lehmann A, Heilmann W., Z Erkr Atmungsorgane. 1990;175(2):70-5. 'Reference values of Na(+) and Cl(-) concentrations in adult sweat'
  • E. R. Nadel, R. W. Bullard, and J. A. Stolwijk, "Importance of skin temperature in the regulation of sweating", Journal of Applied Physiology, Vol. 31, Issue 1, 80-87, July 1, 1971


Nulis.jpg