Kuman

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Kuman atawa patogén hartina agén biologis nu ngabalukarkeun kasakit atawa panyakit ka inangna.

Istilah ieu mindeng dipaké pikeun agén anu ngaruksak pisiologi normal sato atawa tutuwuhan multisélulér. Najan kitu, kuman bisa ogé nginféksi organisme sél tunggal ti sadaya karajaan biologis. Istilah patogén diturunkeun tina kecap Yunani παθογένεια, "datangna nyeri".

Aya sababaraha substrat jeung jalur panarajang kuman, nu utamana mah ngaliwatan udara/engapan; cai/katuangan, kontak kulit; kontak sato (véktor).

Awak manusa mibanda taméng alami pikeun ngalawan kuman, dina bentuk sistim imun jeung sababaraha baktéri nu aya dina awak manusa. Najan kitu, mun sistim imun atawa baktéri "alus" téa ruksak (misalna alatan kémoterapi, HIV, atawa antibiotik), baktéri patogénik nu tadina bisa katahan téh bisa narajang inangna. Kasus modél kieu disebutna inféksi oportunistik.

Rupa-rupa kuman[édit | sunting sumber]

Di handap ieu béréndélan sababaraha kuman, digolongkeun dumasar ciri strukturna, katut balukarna ka nu katarajang.

Kuman Conto Pangaruh
Baktéri Escherichia coli inféksi saluran kiih (urinary tract infection, UTI), peritonitis, karacunan dahar
Mycobacterium tuberculosis tuberkulosis
Salmonella karacunan dahar
Staphylococcus aureus toxic shock syndrome
Streptococcus pneumoniae pneumonia
Streptococcus pyogenes strep throat
Helicobacter pylori Stomach ulcers
Francisella tularensis tularemia
Virus Hépatitis A, B, C, D, jeung E panyakit ati
Virus influenza flu
Virus Herpes simplex hérpes
Molluscum contagiosum rash
HIV AIDS
Protozoa Cryptosporidium cryptosporidiosis
Giardia lamblia giardiasis
Plasmodium malaria
Trypanosoma cruzi panyakit chagas
Fungi Pneumocystis jiroveci opportunistic pneumonia
Tinea ringworm
Candida candidiasis
Parasit Roundworm
Scabies
Cacing pita
Flatworm
Protéin Prion BSE, vCJD

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Pathogen, Wikipédia édisi basa Inggris