Mantéga

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Mentéga

Mentéga nya éta produk kadaharan anu dijieuna tina susu.[1] Biasanya dipaké pikeun olésan dina roti jeung biskuit.[1] Kecap mantéga aslna tina bahasa Portugis nya éta manteiga.[1] Komposisi gizi margarin hampir sarua jeung mantéga, ngan bédana tina jumlahna.[2] Mantéga komposisi gizi lobana dina margarin nya éta lemak (sakitar 80 persén).[2] Mantéga dijieuna tina lemak sapi sedengkeun margarin tina minyak sayuran.[2]

Kandungan giji[édit | sunting sumber]

Mantéga miboga kandungan giji saperti lemak susu, lemak nabati, loba ngandung lemak, mineral jeung vitamin.[2] Vitamin dina matéga nya éta vitamin A anu dibutuhkeun ku awak dina pungsi fisiologis jeung sistem endokrin.[2] Salain ti éta mantéga ogé miboga kandunagn itamin larut lemak lainna, saperti vitamin D, E, jeung K.[2] Vitamin A bersumber tina betakarotenoid atawa pigmen karoten lainna anu dihaja ditambahkeun pikeun gincu warna konéng.[2] Lemak mantega asalna tina lemak susu sato, anu sok disebut butter fat.[2] Mantéga miboga kandungan sajumlahing asam butirat, asam laurat, jeung asam linoleat.[2] Asam butirat bisa dipaké ku usus gedé pikeun sumber énérgi, lian ti éta pikeun senyawa antikarsinogenik (anti kangker).[2] Mantéga bisa dijieun tina lemak susu (utamana lemak susu sapi) anu amis atawa haseum.[2] Mantéga tina lemak susu anu haseum miboga cita rasa lewih kuat.[2] Lemak susu bisa diantepkeun jadi haseum sacara langsung atawa ngaliwatan inokulum murni baktéri asam laktat (proses fermentasi).[2] Mimitina lemak susu dinétralkeun ku uyah karbonat, tuluy dipasteurisasi jeung diinokulasi ku baktéri anu bisa ngahasilkeun asam laktat salila prosés fermentasi.[2]

catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b c Mentega dan Margarin Apa Bedanya?(Dicutat tanggal 3 Desember 2011)
  2. a b c d e f g h i j k l m n KANDUNGAN GIZI PADA MENTEGA DAN MARGARIN(Dicutat tanggal 3 Desember 2011)