Munisipalitas Kristinehamn

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Munisipalitas Kristinehamn (Kommun)
Kristinehamn MunicipalityKristinehamn kommun.png
Peta Swédia, Kristinehamn disorot
Lambang
70px
Kaayaan munisipal
Ibukota Kristinehamn:
59° 18´ N 14° 07´ E
Counti Counti Värmland
Propinsi Värmland
Lega
Réngking
748 km²
ka-131 ti 290
Pangeusi
Réngking
(2005)
24,000
x ti 290
Kapadetan 32/km²

Munisipalitas Kristinehamn nyaeta salasahiji munisipalitas di Swédia nu aya di Counti Värmland, di beulah kulon tengah Swédia. Ibukotana di kota Kristinehamn, pangeusina 18,000 urang, luhur kotana 67 méter. Kota nu leuwih leutikna nyaéta Björneborg, Bäckhammar, Nybble jeung Ölme.

Géografi[édit | sunting sumber]

Kristinehamn aya di sabudeureun situ Vänern. Persisna, Kristinehamn aya di hiji tempat dimana walunganVarnan jeung walungan Löt ngamuara kana situ.

Kristinehamn mibanda palabuan nu jadi puseur angkutan karéta api jeung mobil.

Kota nu deukeuteunnana nyaeta Karlskoga jeung Karlstad nu aya di tengah-tengah Oslo, Stockholm jeung Göteborg kalayan jarak 250 km ka masing-masingna.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Kristinehamn taun 1700, karya dina Suecia antiqua et hodierna.

Lokasi ieu geus dicicingan mangabad-abad lilana, sahanteuna ti saprak jaman batu mula. Kota ieu satuluyna diwangun sapanjang sasak di saluhureun walungan Varnan. Harita ngaranna Broo (atawa Bro) nepi ka 1642, tur "Bro" teh harti tarjamahna "Sasak" dina basa Swédia.

Kristinehamn meunang Royal Charter munggaran taun 1582 tapi leupas deui taun 1584, sarta meunang deui taun 1642, tur ngaganti ngaranna pikeun panghormatan raja Ratu Christina ti Swédia. Satuluyna kota ieu jadi salasahiji kota bersejarah di Swédia. Kalengkepan kota dirancang maké bojort, nu mangrupa kapal Walanda nu digunakeun dina abad ka-17.

Kaayaan kota[édit | sunting sumber]

Salasahiji kaayaan di juru kota Kristinehamn, ahir usum salju, awal usum semi.

Kristinehamn dieusian ku pangeusi asli urang Swédia, katambahan ku pendatang ti Turki, India, Muangthai, Cina, Koréa jeung lian-lianna. Dina usum tiis (salju) ti Désember nepikeun ka Maret, Kristinehamn kacida sepina. Hawana bisa nepikeun ka -20-an darajat Célsius. Ti usum semi, komo panas mah, mulai loba pangeusi nu pasuliwer di sabudeureun kota.

Wangunan-wangunan di Kristinehamn saperti ilaharna wangunan di Swédia, loba nu dijieun tina kayu. Wangunannana ararantik, has wangunan Éropa.

Transportasi[édit | sunting sumber]

Di Kristinehamn, kalolobaan pangeusina miboga mobil sorangan. Pikeun transportasi umum, aya beus nu ngurilingan kota (Swebus). Beus ogé mangrupakeun transportasi umum pikeun ka kota sabudeureunnana saperti Karlstad, Karlskoga, jeung lianna. Pikeun jarak jauh saperti ka Stockholm (250 km), bisa migunakeun karéta api.

Tempat nu menarik[édit | sunting sumber]

Patung Pablo Picasso
  • Di basisir situ Vänern ngadeg 15 méter patung Pablo Picasso ti taun 1965.
  • Batu runik pangkunona di county Värmland nu aya di Järsberg, kurang leuwih 1 km saluareun kota, nu asalna tina 500 SM. Tarjamah pangpandeurina tina runik ieu dijieun ku Sven B F Jansson. Cutatannana: "Ngaran kuring "Ljuv". Ngaran kuring "Ravn". Kuring "Eril" nu nyieun runik ieu". Mutiara ti jaman harita ogé kapanggih di wewengkon ieu.
  • Pulo abad panengah Saxholmen, ayana di kapuloan Kristinehamn nu éndah. Geus aya sababaraha penggalian arkéologis di pulo ieu salila sababaraha tun katukang. Aya mitos di Saxholmen yén Saxe av Sachsen nu bengis jeung pinuh ku kacua kungsi hirup di pulo ieu jeung pamajikan sarta pelayanna. Pamajikannana katarik ati ku kabogohna.
  • Garéja Kristinehamn dirancang ku Profésor C.G Brunius sarta munggaran dibuka taun 1858. Garéja ieu ogé mibanda musieum dina galeri sanctuary nu perlu ditempo sabab arsitékturna kacida unik tur mangrupakeun katedral hiji-hijina di County Värmland.
  • Kapel Östervik nyaéta hiji garéja leutik nu unik nu mibanda sajarah jeung arsitéktur nu narik.
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.
  • Folk Museum, the redpainted houses made of wood, the rushing of the water, and the bleating of the sheep make altogether a wonderful atmosphere and give you a memorable visit. Lundbomsgården is a middle class home from the 19th century, the mill from the early 17th century.
  • Värmlands Säby Manor house has typical 18th century qualities with beautiful tiled stoves and painted tapestries. There is also a unique hedge maze consisting of 1747 bushes.


Tumbu luar[édit | sunting sumber]


Munisipalitas di County Värmland
Arvika | Eda | Filipstad | Forshaga | Grums | Hagfors | Hammarö | Karlstad | Kil | Kristinehamn | Munkfors | Storfors | Sunne | Säffle | Torsby | Årjäng
County di Swédia | Swédia

Murkrona.svg Munisipalitas Kristinehamn nyaéta salasahiji tina 134 kota kalayan Status kota di Swédia nu bersejarah.