Napoleon Bonaparte

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Lukisan Napoleon Bonaparte (1805)

Napoleone di Buonaparte atawa anu aksohor Napoleon Bonaparte nya éta jéndral dina mangsa révolusi Perancis jeung konsul Perancis (11 Nopémber 1799 - 18 Méi 1804) anu gumelar tanggal 15 Agustus 1769 di kota Ajaccio, Corsica, Perancis[1][2]. Napoleon anu jenius ieu nya éta teureuh ménak ti kulawarga Bounaparte asal Italia[2]. Napoleon kasohor alatan kamampuh dina mingpin Perancis nepi ka bisa ngawasaan sabagéan wilayah Éropa boh ngaliwatan jalur diplomasi atawa perang[1][2]. Nagara-nagara anu kungsi dikawasa ku Napoleon Walanda, Swedia, sabagian wilayah Italia anu direbut ti Austria jeung Polandia[2].

Napoleon jadi siswa di Akademi Militer Brienne taun 1779 dina umur 10 taun, tuly lulus dina umur 15 taun[2]. Karir militérna mulai naék sabada ngéléhkeun Austria jeung Prusia[1][2]. Pébruari 1800, Napoleon diangkat jadi konsul Perancis, tuluy ngabebenah sistem nu aya di Perancis[1]. Napoleon diangkat jadi kaisar di Katedral Notre-Dame, taun 1812, Napoleon diasingkeun ka Elba lantaran éléh perang[1]. Dina peperangan Waterloo, tenatara Perancis diéléhkeun ku gabungan tentara Inggris, Walanda, jeung Prusia anu nyababkeun Napoleon diasingkeun ka pulau Saint Helena salaku tawanan perang Inggris[2][1]. Dina bulan Méi 1821, Napoleon maot alatan kanker beuteung[1].

Référénsi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g Tokoh pulitik-biografi- Napoleon Bonaparte (diaksés tanggal 3 Désémber 2011)
  2. a b c d e f g Biografi Napoleon Bonaparte (diaksés tanggal 3 Désémber 2011)
Nulis.jpg