Organismeu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina biologi jeung ékologi, organisme hartina mahluk hirup.

Asal-usul hirup sarta hubungan antara turunan pentingna ngarupakeun kontroversi. Dua hambalan nu utama bisa dibédakeun: prokariot jeung eukariot. Prokariot sacara umum dianggap ngawakilan dua karajaan nu béda, nyaéta baktéri jeung Archaea, nu antara masing-masing teu leuwih deukeut batan ka eukariot. Jungkrang antara prokariot jeung eukariot pada nganggap salaku tumbu penting nu pegat dina sajarah évolusionér. Dua organél eukariotik, nyéta mitokondria jeung kloroplas, umumna dianggap diturunkeun ti baktéri éndosimbiotik.

Frase organisme kompléx ngagambarkeun organisme naon baé nu mibanda sél leuwih ti hiji (multisélular).

Cicirén nu biasana kapanggih di rupa-rupa organisme di antarana:

Tapi, hal-hal di luhur teu lumaku salawasna. Loba organisme nu teu bisa usik sacara mandiri, sarta teu ngaréspon sacara langsung ka lingkunganana. Mikroorganisme kayaning baktéri teu bisa ngalaksanakeun réspirasi, tapi malah migunakeun jalur kimiawi nu séjénna. Ogé loba organisme nu teu bisa baranahan.

Organisasi Biologis

Organisasi lingkungan

Klasifikasi[édit | sunting sumber]

Artikel di handap ieu mangrupa titik bubuka pikeun béja ngeunaan klasifikasi organisme:

Virus[édit | sunting sumber]

Virus dianggap lain organisme husus sabab teu mibanda kamampuh baranahan atawa métabolisme nu mandiri. Sabenerna mah pajeulit ieu téh, sabab sababaraha parasit jeung éndosimbiont teu mampuh hirup kalawan mandiri. Najan virus teu miboga énzim jeung molekul nu sakuduna aya na organisme hirup, maranéhna bisa migunakeun 'mesin genetik' sél inangna. Asal-usulna can kapanggih, tapi aya kamungkinan mangrupa turunan ti inangna.

Umur hirup[édit | sunting sumber]

Salasahiji ukuran dasar organisme nyaéya umur hirupna. Sababaraha sato hirupna ngan itungan sapoé, sedengkeun sababaraha tutuwuhan bisa hirup réwuan taun. Aging is important when determining life span of most organisms, bacterium, a virus or even a prion.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]