Ovum

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ovum manusa

Ovum (atawa sacara bébas, endog atawa sél endog) nyaéta sél kelamin/séks bikang/wanoja atanapi gamét. Boh sato atawa siki tatangkalan mibanda endog. Istilah ovule dipaké pikeun endog siki tutuwuhan sarta pikeun endog ngora sato. Kecap ieu diturunkeun tina kecap Latin ovum (jamak ova) pikeun endog.

Dina sato nu leuwih luhur, endog dihasilkeun ku organ nu disebut ovarium. Dina sato ovipar (sakabéh manuk, kalolobaan lauk, amfibi, jeung réptil) endogna tumuwuhkeun lapisan panyalindungan nu dibawa ngaliwatan oviduk ka luar awak. Endog ieu dibuahan ku spérma jalu boh di jero (kawas manuk) atawa saluareun awak bikangna (kawas lauk). Satutasna dibuahan, lajeng tumuwuh émbrio, nu kaparaban ku gizi nu dikandung ku endog, terus megar di luar awak indungna. Baca endog (biologi) pikeun sawala ngeunaan endog sato ovipar.

Dina sato vivipar (kaasup manusa sarta sakabéh mamalia plaséntal), ovumna téh dibuahan di jero awak bikangna, nu lajeng émbriona tumuwuh dina rahim/uterus nepi ka borojolna. Salila dina kandungan, émbrio ieu nampa zat gizi langsung ti indungna.

Ovum mangrupakeun sél pangbadagna dina awak manusa, bisa ditempo ku panon langsung.

Aya sato ovovivipar panengah: émbriona tumuwuh sakumaha dina kasus ovipar, tapi terus kaluar méméh borojol. Nu kieu mah ilaharna sabangsaning lauk, réptil jeung invertebrata.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]