Pizza

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pizza

Pizza nyaéta kuéh nu dibeuleum asal Italia anu dijieun saperti roti rata nu ditambahan saos tomat sarta kéju, luhurna minedeng ditambahan kawas sosis atawa zaitun.[1] Kecap Pizza dipercaya ti Italia anu hartina "titik" anu dina mangsana jadi kecap Italia "pizzicare," anu hartina "pikeun nyiwit" atawa "metik".[2] Pizza bisa waé diciptakeun ku Funisia, Yunani, Romawi, atawa saha ogé anu diajar rusiah cara nyampur tipung jeung cai sarta manaskeun di luhur batu panas.[2] Pizza nyaéta hiji fenoména di sakumna dunya.[2] Di Amérika Sarikat populéritasna dimimitian sanggeus Perang Dunya II.[2] Ayeuna aya leuwih ti 50.000 tempat ngajual kira-kira $ 30 milyar pér taun pizza di Amérika Kalér hungkul.[2] Sahenteuna lima faktor geus ngabalukarkeun kamekaranna.[2] Kahiji, pizza ngagabungkeun bahan-bahan ti kabéh kelompok kadaharan nu dasar.[2] Kadua, kaayaan jalma nu keur nguereut, milih, sarta metotan pizza nu jadi salah sahiji cara dahar nu unik.[2] Katilu, éta kadaharan sosial.[2] Kaopat, pizza téh ngabibita, rasa roti nu seger sacara umumna, tomat, samara Italia, kéju sarta daging lada jeung sayuran.[2] Ahirna, éta kadaharan serbaguna anu ngabogaan rébuan variasi.[2] Henteu heran yén panyiptaan nu luar biasa geus ngoréjat ti mimiti anu basajan pikeun jadi salah sahiji kadaharan dunya anu kasohor. Dina lobana jenis pizza, pizza geus jadi bagian dasar dietna urang Italia saprak Jaman Batu.[1] Wangun pangmimitina pizza nyaéta hiji roti atah anu dibeuleum di handapeun batu seuneu.[1] Sanggeus asak, éta dibumbuan kalayan sagala rupa diluhurna anu béda sarta dipaké minangka gaganti piring sarta parabot pikeun kaldu atawa sop up gravies.[1] Disebutkeun yén ideu pikeun ngagunakeun roti minangka piring asalna ti Yunani anu dahar roti bunder gépéng (plankuntos) dibeuleum kalayan rupa-rupa topping.[1] Hal éta didahar ku jelema anu digawé sarta kulawargana alatan éta téh kadaharan anu gemi sarta merenah.[1] Sacara tradisional, pizza geus dipasing-pasing ku kandelna, wangun, sarta platform perakitan.[1]


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g (en) Naon ari Pizza? (Dicutat tanggal 27 Oktober 2011)
  2. a b c d e f g h i j k (en)Jenis-Jenis Pizza(Dicutat tanggal 27 Oktober 2011)
Nulis.jpg