Riyal Saudi Arabia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Riyal Saudi Arabia
ريال سعودي (Basa Arab)
Kode ISO 4217 SAR
Otoritas monetér Badan Monetér Saudi Arabia
Loka www.sama.gov.sa
Pamaké Bandéra Arab Saudi Saudi Arabia
Inflasi 4,1%
Sumber Badan Monetér Saudi Arabia, perkiraan Januari 2010
Ditangtukeun jeung Dolar AS = 3,75 SR
Subunit
1/100 Halala
Lambang ر.س, SR, ﷼ (Unicode)
Koin 5, 10, 25, 50, 100 Halala
Uang kertas 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 Riyal

Riyal Saudi Arabia (Basa Arab: ريالRiyāl, Kode ISO 4217: SAR) nyaéta mata uangna Saudi Arabia, disingget jadi ر.س atanapi SR (Saudi Riyal). Mata uang ieu dibagi kana 100 Halala (Basa Arab: هللةHalalah). Ghirsy/Qirsy sami sareng 5 Halala.

Koin[édit | sunting sumber]

Dina 1925, koin tembaga pikeun ¼ jeung ½ Ghirsy dicitak di Mekkah ku `muhammad ayaan kadri. Teras dilanjutkeun dina 1926, ku ¼, ½, jeung 1 Ghirsy tembaga-nikel, mawa gelar "Raja Hijaz jeung Sultan Najd".

Dina 1927, gelar karajaan dirobih kana "Raja Hijaz jeung Najd jeung Depéndensi" sarta koin dikaluarkeun dina pecahan ¼, ½, jeung 1 Ghirsy tembaga-nikel; ¼, ½, jeung 1 Riyal pérak.

Dina 1935, koin kahiji dikaluarkeun dina ngaran Saudi Arabia. Koin-koin éta nyaéta ¼, ½, jeung 1 Riyal. Ghirsy tembaga-nikel ¼, ½, jeung 1 teras ogé dikaluarkeun dina 1937.

Dina 1963, Halala dipikawanohkeun jeung koin tembaga 1 Halala dikaluarkeun, diteraskeun ku pecahan 5, 10, 25, jeung 50 Halala tembaga-nikel dina 1972. Dina 1976, koin tembaga-nikel 1 Riyal dipikawanohkeun. Koin dwilogam 1 Riyal dikaluarkeun dina 1999.

Uang kertas[édit | sunting sumber]

Dina 1953, Badan Monetér Saudi Arabia mimiti ngaluarkeun Kupon Haji 10 Riyal,[1] diteraskeun ku 1 Riyal dina 1954 jeung 5 Riyal dina 1956. Kupon-kupon éta kawas uang kertas sarta teras digunakeun ku jamaah haji pikeun ditukeur jeung mata uang asing. Kupon ieu jadi ilahar dipaké di Saudi Arabia jeung sacara luas ngaganti koin Riyal pérak dina raloba transaksi. Ku kituna, Badan Monetér nagara mimiti ngaluarkeun pecahan uang kertas 1, 5, 10, 50, jeunh 100 Riyal dina 15 Juni 1961. Kupon Haji ditarik ti édaran dina 1 Pébruari 1965.[2]

Pecahan 500 Riyal dipikawanohkeun dina 1983. Pecahan 20 jeung 200 Riyal dikaluarkeun dina taun 2000 pikeun ngélingan 100 taun pangadegan nu mana ayeuna jadi Karajaan Saudi Arabia. Édisi ka-5 nu mibogaan pameunteuna Raja Abdullah dikaluarkeun dina 2007.

Citakan ka-5[édit | sunting sumber]

Dina 20 Méi 2007, "Badan Monetér Saudi Arabia, numutkeun Pasal 4 Undang-Undang Mata Uang Saudi Arabias, dikaluarkeun dina Dekret Karajaan No. 6 ping 1/7/1379 H." ngumumkeun édisi ka-5 tina Riyal Saudi Arabia nu mibogaan gambar Raja Abdullah bin Abdul Aziz dina sadaya pecahan iwal 500 Riyal (nu mibogaan gambar mendiang Raja Abdul Aziz As-Saud). Nu 100 jeung 50 Riyal dirilis 21 Méi 2007, nu 10 jeung 5 Riyal Juni 2007, sarta teras nu 500 Riyal dina Séptéber 2007, jeung ahirna nu 1 Riyal dina Désémber 2007. Séri ka-4 nu mana miboga gambar mendiang Raja Fahad bakal tetep sah dina hukum monetér Saudi Arabia.

Lembar uang Riyal Saudi Arabia (séri ka-5) [2]
Gambar Pecahan Ukuran Warna utama Déskripsi Dikaluarkeun Kahiji dikaluarkeun Tanda cai
Hareup Tukang
[3] 1 Riyal 133 x 63 mm Héjo ngora Koin emas Dinar abad ka-7; Raja Abdullah markas Badan Monetér Saudi Arabia 2007 31 Désémber 2007 Raja Abdullah, electrotype 1, Cornerstones
[4] 5 Riyal 145 x 66 mm Nila Panyulingan minyak Ras Tanorah; Raja Abdullah Terminal pamuatan tanker Ras Tanorah, Palabuan Jubayl di wewengkon wétan 2007 Juli 2007 Raja Abdullah, electrotype 5, Cornerstones
[5] 10 Riyal 150 x 68 mm Coklat Istana Raja Abdul Aziz di Almoraba; Raja Abdullah Puseur Sajarah Raja Abdul Aziz, Riyadh 2007 Juli 2007 Raja Abdullah, electrotype 10, Cornerstones
[6] 50 Riyal 155 x 70 mm Héjo kolot Masjid Kubah Batu di Yérusalem; Raja Abdullah Masjid Al-Aqsa jeung Masjid Kubah Batu di Yérusalem 2007 21 Méi 2007 Raja Abdullah, electrotype 50, Cornerstones
[7] 100 Riyal 160 x 72 mm Beureum Kubah Héjo Masjid Qiba (Masjidna Kanjeng Nabi) di Madinah; Raja Abdullah Masjid Qiba (Masjidna Kanjeng Nabi) di Al-Madinah Al-Munawarah 2007 21 Méi 2007 Raja Abdullah, electrotype 100, Cornerstones
[8] 500 Riyal 166 x 74 mm Paul Ka'bah di Mekah; Raja Abdul Aziz As-Saud Masjidil Haram 2007 Séptémber 2007 Raja Abdul Aziz As-Saud, electrotype 500, Cornerstones

Nilai tukeur katangtu[édit | sunting sumber]

Dina Juni 1986, Riyal sacara resmi ditangtukeun kana hak panangtuan husus IMF. Dina praktikna, Riyal ditetepkeun jeung 1 Dolar AS = 3,75 Riyal, nu mana kira-kira 1 Riyal = 0,266667 Dolar.[3][4] Nilai ieu diresmikeun dina 1 Januari 2003.

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Citakan:Portalbox


Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:Currencies of Asia