Satelit

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Satelit nyaéta objék (barang) anu ngurilingan (ngorbit) objék (barang) séjén dina période puteran sarta rotasi tinangtu. Aya dua rupa satelit nyaéta satelit alam jeung satelit jieunan. Sésa artikel ieu baris medar satelit jieunan.

Wanda satelit[édit | sunting sumber]

Satelit astronomi nyaéta satelit anu dipaké pikeun nitétan planét, galaksi, jeung objék angkasa séjénna anu jauh.

Satelit Telekomunikasi nyaéta satelit jieunan anu dipasang di angkasa kalayan tujuan pikeun ngalangsungkeun telekomunikasi ku cara ngagunakeun radio dina frékuensi gelombang mikro. Lolobana satelit telekomunikasi ngagunakeun orbit geosinkron atawa orbit geostasioner, sanajan sababaraha wanda satelit panganyarna ngagunakeun orbit Bumi handap.

Satelit Panitén Bumi nyaéta satelit anu dirarancang husus pikeun nitétan Bumi ti orbit, kawas satelit reconnaissance tapi dimaksudkeun pikeun pamakéan non-militer kawas paniténan lingkungan, météorologi, pembuatan péta, jeung sajabana.

Satelit navigasi nyaéta satelit anu ngagunakeun sinyal radio anu dikirimkeun ka panarima di muka bumi pikeun nangtukeun patempatan (poisi) hiji titik di muka bumi. Salah sahiji satelit navigasi anu pohara populér nyaéta GPS milik Amérika Sarikat sajaba ti éta aya ogé Glonass milik Rusia. Lamun garis nu ngahubungkeun satelit jeung panarima di muka bumi teu ngarandapan gangguan mangka, ku cara maké hiji pakakas, panarima sinyal satelit (panarima GPS), bisa meunangkeun data posisi di hiji tempat kalawan katalitian din ukuran sababaraha méter dina waktu harita kénéh (real time).

Satelit Mata-mata nyaéta satelit panitén Bumi atawa satelit telekomunikasi anu dipaké pikeun tujuan militér atawa mata-mata.

Setasiun Angkasa nyaéta struktur jieunan manusa anu dirarancang sabagé tempat dumuk manusa di angkasa. Setasiun angkasa dibédakeun ti pasawat angkasa séjénna ku euweuhna propulsi pasawat angkasa utama atawa fasilitas pikeun badarat; sarta tutumpakan séjén dipaké sabagé alat transportasi ti setasiun jeung ka setasiun. Setasiun angkasa dirarancang pikeun hirup jangka-menengah di orbit, pikeun période waktu mingguan, bulanan, atawa malah taunan.

Satelit Cuaca nyaéta satelit anu diguanakan pikeun nitetan cuaca sarta iklim Bumi.

Satelit Miniatur nyaéta satelit anu hampang sarta leutik. Klasifikasi kakara dijieun pikeun ngagolongkeun satelit-satelit ieu: satelit mini (500–200 kg), satelit mikro (di handapeun 200 kg), satelit nano (di handapeun 10 kg).

Wanda orbit[édit | sunting sumber]

Satelit dikategorikan dumasar luhur jeung handapna orbit, sanajan hiji satelit bisa ngorbit dina luhur nu béda-béda.

Ngaran orbit di handap ieu nyaéta ngaran orbit husus anu ogé dipaké pikeun ngagolongkeun satelit:

  • Orbit Molniya, orbit satelit dina périoda orbit 12 jam sarta kamiringan (inklinasi) kira-kira 63°.
  • Orbit Sunsynchronous, orbit satelit dina kamiringan (inklinasi) sarta luhur nu tangtu anu sok ngaliwatan hatulistiwa dina saban waktu lokal nu sarua.
  • Orbit Polar, orbit satelit anu ngaliwatan kutub bumi.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

thumbnail|right|Hiji satelit dina musieum

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]