Émbrio

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Embrião vertebrado.jpg

Embrio nyaéta tahap awal tumuwuhna vertebrata (sato boga tulang tonggong).[rujukan?] Keur manusa, émbrio téh nyaéta hiji organisme anu mekar ti mimiti pembuahan nepi ka ahir minggu kadalapan kahamilan, disebut ogé minangka janin.[1] Sababaraha définisi ngagambarkeun tahap émbrio ngan saukur tina tahap implantasi nepi ka saminggu kadalapan, ku tahap-tahap awal nu disebut "pre-implantasi." [1]

Formasi[édit | édit sumber]

Istilah "émbrio" ukur dipaké pikeun ngarujuk ka "eukariota" atawa organisme multisélular.[2] Biasana, jalma ngagunakeun istilah husus pikeun ngarujuk eukariota diploid, nu mibanda susunan lengkep materi genetik tina dua donor.[2] Materi genetik ieu nyokot wangun spérma haploid jeung endog;[2] sél haploid ngandung ukur satengah susunan kromosom, nu hartina yén ieu teu bisa mekar jadi nanaon iwal lamun digabungkeun jeung hiji kaliana(?).[2]

Wangunan émbrio dimimitian waktu prosés fértilisasi.[2] Lamun endog jeung spérma papanggih, bakal ngahasilkeun "zigot."[rujukan?] Zigot mangrupa sél diploid tunggal, dijieun ngaliwatan ngahijina dua sél haploid.[2] Sanggeus dibuahan, zigot mimiti beulah, neundeun dadasar pikeun hiji organisme sawawa nu ahirna bakal lahir, megar, atawa tumuwuh.[rujukan?] Saprak divisi ieu dimimitian, zigot bakal robah jadi émbrio.[2]

Tumuwuhna manusa[édit | édit sumber]

Status émbrio dina manusa rada rumit.[2] Dina waktu fértilisasi, endog manusa jeung spérma jadi zigot, nu mimitian ngabagi, jadi émbrio.[2] Aya loba padungdengan ngeunaan harti émbrio manusa dina watesan "hirup".[2] Padungdengan ieu geus nyababkeun konflik di beulahan dunya, utamana lamun diomongkeun ka nungtungan kakandungan.[2] Lamun émbrio manusa sawawa, éta mimiti robah jadi wangun anu bisa dipikanyaho, di mana titik ieu urang ku urang sok disebut janin.[2]

Tumuwuhna dina Sato[édit | édit sumber]

Embrio henteu bisa hirup mandiri alatan henteu boga jaringan, struktur awak jeung organ anu diperlukeun pikeun ngalakukeunana.[2] Indung embrio kudu méré dahar jeung lalajo supaya nepi viabilitas.[2] Dina mamalia, ieu dilakonan ku cara ngainkubasi dina awak sarta ngandung gizi maké nutrisi ti indungna.[2] Sato endogan nyadiakeun embrio jeung lapisan beunghar nutrisi nu dibungkus ku cangkang teuas, nu ngajaga nepi ka siap lahir.[2]

Embrio Tutuwuhan[édit | édit sumber]

Tumuwuhna embrio dina tutuwuhan gumantung kana cara di mana spésiés anu béda nurutan.[2] Maranehna anu ngamanfaatkeun siki antarana struktur leutik ngancik kana daun, akar, sarta batang, nu ngawangun émbrio tutuwuhan ieu.[2] Spésiés lianna ngahasilkeun embrio nalika tutuwuhan leutik nu tumuwuh sapanjang tutuwuhan leuwih badag saméméh misahkeun sorangan pikeun terus tumuwuh.[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b (id)Arti Embrio diakses 14 juli 2015
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s (id)Pengertian Embrio diakses 14 Juli 2015