Amonia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
struktur amonia

Amonia nyaéta gas anu teu boga warna jeung bau anu sengit pisan.[1] Lamun loba teuing nyeuseup gas amonia éta, mangka urang bisa pati.[1] Amonia nampa ngaranna ti hiji pamanggihan persenyawaan nu tangtu, nyaéta amonia klorida deukeut kuil Jupiter Ammon di Mesir.[1] Jelema anu mimiti nyieun gas amonia murni nyaéta Joseph Priestley, saurang ahli kimia Inggris.[1] Manéhna ngahasilkeun gas éta dina taun 1774 sarta nyebutkeunana kalayan ngaran gas alkalin.[1] Gejala amonia bisa dipanggihan dina hawa, anu asalna ti sésa-sésa kokotor sato sarta prosés burukna pepelakan-pepelakan.[1] Sakapeung dina jumlah leutik aya dina cai hujan.[1] Tapi lolobana bahan amoniak anu dijual-beulikeun jelema nyaéta hasil jieunan atawa imitasi. [1]

Bahan Amonia[édit | édit sumber]

Amonia diwangun ti gabungan unsur nitrogén sarta hidrogén. Kalayan ngasenyawakeun kadua gas ieu, mangka urang bisa nampa amonia.[1] Nitrogén bisa urang beunangkeun ti hawa, sedengkeun hidrogen tina cai.[1] Pikeun nyieun amonia, kadua gas éta digaringkeun, dipencét, sarta dipanaskeun nepi ka ngahontal suhu 1000 derajat Fahrénhéit sarta diingkeun ngaliwatan sajumlah campuran jenis uyah anu ngagabung.[1] Amonia miboga beurat kira-kira tilu perlima beurat hawa.[1] Tapi lamun manéhna dipencét sarta ditiiskeun, mangka manéhna baris robah jadi sajenis cairan anu teu boga warna anu katempona seperti cai biasa.[1] Tapi manéhna bisa ngagolak dina suhu anu péndék, nyaéta minus 29 derajat Fahrénhéit. Lamun tekenan éta dileupaskeun balik, mangka zat éncér baris robah jadi saab deui.[1] Samentara perobahan ieu lumangsung, mangka manéhna baris nyerepan loba panas.[1] Éta sababna amonia diapaké pikeun nyieun és sarta dina kulkas.[1] Amonia anu dipaké ku kaom ibu-ibu di imahna, dipaké pikeun nguduhkeun cai pikeun kaperluan bebersih sarta kukumbah.[1] Lamun amonia dihijikeun jeung asam, mangka manéhna baris nyieun uyah amonia.[1] Loba di antara uyah amonia éta pohara kapaké.[1] Amonia klorida dipaké pikeun kaperluan matri dina sél-sél batré sarta dina nyieun ubar Amonium Sulfat dipaké pikeun bahan bérak anu pohara méré mangpaat.[1] Amonium nitrat ogé dipaké dina nyieun bahan peledak.[1]

Pangaruh Amonia[édit | édit sumber]

Euweuh pangaruh kaséhatan nu geus kapanggih dina manusa anu kakeunaan konséntrasi amonia.[2] Paparan kana amonia di hawa bisa ngabalukarkeun iritasi dina kulit, panon, genggerong, sarta paru-paru sarta ngabalukarkeun batuk sarta tatu beuleum.[2] Karuksakan paru-paru sarta pati bisa lumangsung sanggeus ngambeu konsentrasi amonia.[2] kebutaan.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. 1979. Apa dan Mengapa?. Jakarta: CV Pelita Indonesia. Kca 151-152
  2. a b c (en) [1] (Dicutat tanggal 01 Desember 2011)
Nulis.jpg