Ardi HS

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ardi HS
Gumelar27 Maret 1898
Walanda Cikampék, Jawa Kulon, Hindia-Walanda
Tilar dunya17 Désémber 1985 (yuswa 87)
Indonésia Jakarta, Indonésia
PagawéanPamaén pilem

Ardi HS (gumelar di Cikampék, 27 Maret 1898 – tilar dunya di Jakarta, 17 Désémber 1985 dina umur 87 taun) nyaéta pamaén sandiwara sarta pamaén pilem. Lulusan ti Sakola Rakyat (SR) taun 1916. Saacan anclum ka dunya perpanggungan antawis taun 1920-1924, anjeunna kungsi gawé jadi wagen mandoor di Stasiun Cikampék sabari dadagangan és.[1]

Taun 1926 mimiti ngilu pagelaran salaku pamaén gitar, taun 1928 jadi chorus boy, penari lalaki di rombongan sandiwara Dardanélla. Tuluy pipindahan ti hiji rombongan ka rombongan sandiwara lianna, sangkan statusna robah jadi pamaén. Anclum ka dunya pilem téh dina taun 1940, ngan teu lila. Salila mangsa pendudukan Jepang jeung revolusi, anjeunna balik deui ka panggung. Sanggeus taun 1950, anjeunna miboga kasempetan pikeun maén dihareupeun kaméra. Dipikawanoh salaku artis Tangkiwood, nu nyicingan komplék khusus pikeun artis-artis nu hirupna jauh ti kaméwahan di Jakarta Pusat. Anjeunna pernah maén dina pilem Serigala Item (1941), Sampah (1955), Pejuang (1960), Bakti (1963), sarta Koboy Ngungsi (1975). Dina yuswa nu geus kaitung kolot, anjeunna masih kénéh aktif maén pilem, salaku kolot di talantarkeun, jalma nu torék, jalma pikun nu ngomongna maké logat Sunda.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Rosidi, Ajip, 1938-; Pustaka Jaya (Firm) (2000). Ensiklopedi Sunda : alam, manusia, dan budaya, termasuk budaya Cirebon dan Betawi (Cet. 1 ed.). [Jakarta]: Pustaka Jaya. ISBN 9794192597. OCLC 45463431. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Soekarno.jpg