Bégonia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Begonia
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Violales
Kulawarga: Begoniaceae
Génus: Begonia
Spésiés: Begonia Sp
Ngaran binomial
Begonia Sp

Bégonia nyaéta marga dina kulawarga tutuwuhan kembang Begoniaeae. [1] Hiji-hijina kulawarga séjénna ti marga Begoniaceae nyaeta Hillebrandia.[1] Génus jeung spésiés tunggal di Pulo Hawaii jeung génus symbegonia nu ayeuna-ayeuna ieu kaasup kana Bégonia.[1] Bégonia nyaéta ngaran umum sarta ngaran générik keur sakabég anggota génus.[1] Ngaran genus, diciptakeun ku Charles Plumier, nu jadi papayung Perancis Botani, ngajénan Michael Begon, pansiunan gubernur koloni Perancis Haiti tuluy diadopsi ku Linnaeus.[1] Miboga leuwih ti 1500 spésiés, Bégonia salah sahiji ti sapuluh généra angiosperma nu panggedéna.[1] Spésiés nu terestrial herbal jeung hirup diiklim beueus subtropis jeung tropis, di Amérika Kidul jeung Amérika Tengah, Afrika jeung Asia Kidul.[1] Spésiés darat di alam liar biasana tangkalna ajeg ngarancabang, rhizomatous, atawa tuberous.[1] Tutuwuhan nu dina hiji tangkal ngabogaan kembang nu loba, jinis kembang bikang jeung jalu lumangsung kalawan misah dina tutuwuhan nu sarua, nu jalu miboga lewih loba benang sari, bikang miboga ovarium pondok jeung gedé, sarta  2-4 leunjeuran ngarancabang atawa bengkung.[1] Daunna biasana gedé jeung rupa-rupa, umumna mah teu sarua.[1] Panyakit nu sok biasa narajang tutuwuhan bégonia nyaeta kutu bodas, tongo, thrips, jsb.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j Princeton. Begonia. Diaksés 18 Séptémber 2017.
  2. Fine Gardening. Plant Guide - Genus: Begonia. Diaksés 17 Séptémber 2017.