Kutu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Phthiraptera
Mikrograf cahaya Fahrenholzia pinnata
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Arthropoda
Kelas: Insecta
Subkelas: Pterygota
Infrakelas: Neoptera
Superorder: Exopterygota
Order: Phthiraptera
Haeckel, 1896
Subordo

Anoplura
Rhyncophthirina
Ischnocera
Amblycera

Kutu nyaéta insékta parasit nu teu boga jangjang nu nyedot getih sasatoan atawa manusa (saperti hayam,jeung anjing).[1] Keur manusa, kutu mangrupa insékta parasit leutik nu bisa ngeusian sirah jeung awak, kaasup daerah intim.[2] Kutu manusa hirup ku cara nyedot getih manusa. Kutu nujul kana sagala rupa artropoda leutik nepika leutik pisan.[2] Ngaran ieu digunakeun pikeun sababaraha crustacea cai leutik (saperti kutu cai), insékta (saperti kutu sirah jeung kutu daun), sarta rupa-rupa anggota Acarina (tumila jeung caplak, nu leuwih raket patalina jeung lancah daripada insékta). Sagala nu disebut "kutu" alatan ukuranana leutik. Ku kituna, harti awam istilah ieu teu boga harti taksonomi.[3]

Rupa-rupa kutu[édit | édit sumber]

Tilu jinis kutu nu cicing dina manusa nyaéta:[2]

  1. Pedicles humanus capitis (kutu sirah, kutu rambut)[2]
  2. Pedicles humanus corporis (kutu awak, kutu pakéan)[2]
  3. Ptirus pubis (kutu "keuyeup", kutu alat kelamin).[2]

Di handap ieu aya sababaraha kelompok sato nu ngagunakeun ngaran kutu:[3]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. (id)Kutu (diakses 9 Juli 2015)
  2. a b c d e f (id)Pengertian Kutu (diakses 9 Juli 2015)
  3. a b c d e f (id)Informasi Kutu (diakses 9 Juli 2015)