Kutu cai

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kutu cai
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Arthropoda
Kelas: Arachnida
Subkelas: Acari
Order: Trombidiformes
Suborder: Prostigmata
(unranked): Parasitengona
(unranked): Hydrachnidiae
Superfamilies[1]
Sinonim
  • Hydracarina
  • Hydrachnellae
  • Hydrachnidia

Kutu cai atawa tungau air/Hydracarina/Hydrachnellae ; basa latin Hydrachnidiae nyaéta sato/kutu anu hirupna di cai, kutu cai bisa hirup dina sagala rupa cai : cai sumur, cai nyusu, cai balong, cai susukan, cai nyurug jeung sajabana. Malahan sababaraha ''spesies'' kutu cai geus bisa nyaluyukeun hirupna/beradaptasi dina kaayaan anu henteu ilahar saperti cai panas anu ngaburial tijero taneuh jeung cai laut anu pangset.

Pedaran[édit | édit sumber]

Kutu cai hirupna di jero cai, bisa hirup dina rupa-rupa cai utamana mikaresep cai anu naneum : balong, situ, kokobakan rawa, jeung sajabana. Kutu cai ngaliwatan opat undakan dina hirupna (metamorfosis) ti mimiti endog kutu, larva, nimfa, nepi ka kutu déwasa[2].

Kiwari geus katitenan kurang leuwih aya 40 kulawarga kutu cai jeung kurang leuwih 5000 spesiesna ( Smith & Cook 1991).Sawaréhna kutu cai ti Afrika, Asia, jeung Amérika kidul mah tacan kungsi kapalire kabéh, jumlahna meureun bisa waé leuwih loba [1][3].

Endog kutu cai anu bikang neundeun endogna dina tatangkalan anu kakeueum ku cai pikeun dibuahi ku jaluna, di mana geus waktuna éta endog megar jadi larva/jentik kutu cai pating arutek ngojay kana beungeut cai bari néangan hakaneun[2].

Jentik Nincak sababaraha poé éta robah wujudna jadi jentik/larva kahakanan jentik nyaéta manéhna ku jalan jadi parasit kana damselflies , capung , Jeung pirang-pirang hileud. Nepi ka umurna déwasa [2] .

Nymph Saenggeusna hirup jadi parasit tuluy robah jadi nimfa disebut deutonymph. Ieu kahakanan serangga cai , krustasea , ogé tungau liana , dina ieu kaayaan, wangun awakna mah geus mangrupa kutu cai déwasa, tapi tacan waktuna reproduksi, deutonymph ngajadi hiji tritonymph , tuluywaé ngagedéan jadi kutu cai dewasa[2]

Kutu déwasa Kutu cai déwasa dina kahakanana sarua keur mangsa kutu cai masih kénéh deutonymph, anu ngabedakeun nyaéta leuwih déwasa tur siap reproduksi/kawin, mangsana bikang endogan jaluna ngabuahi éta endog-endog.[2]

Kagunaan[édit | édit sumber]

Kutu cai mibanda kagunaan anu kacida pentingna dina ngajaga kasaimbangan populasi invertebrata anu séjéna. Sanajan kutu cai bisa waé jadi parasit pikeun anu séjéna tapi dina ranté kadaharan, ''populasi'' ieu mangrupa ''ekosistem'' pikeun sato séjéna anu leuwih gedé[2].

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b Di Sabatino, A., Gerecke, R., Martin, P. (2000). "The biology and ecology of lotic water mites (Hydrachnidia)". Freshwater Biology 44 (1): 47–62. doi:10.1046/j.1365-2427.2000.00591.x. 
  2. a b c d e f Undakan hirup kutu
  3. http://eol.org/pages/3020370/details

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

  1. Kutu Cai


Nulis.jpg