Caplak

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sawah keur di caplak saméméh tandur (tina : COLLECTIE TROPENMUSEUM Het waterpas maken van de sawahterrassen TMnr 10010991)

Caplak nyaéta pakakas anu dipaké di sawah mangsa keur tandur pikeun ngaguratan leutak sawah[1] sangkan awahan/jarak melakeun binih paré leuwih rata luyu jeung katangtuan.[2] Sagigireun dipaké disawah, aya ogé caplak dipaké pikeun ngaguratan taneuh mangsana melak paré di huma, ukuran jeung wangun leuwih leutik tur seseg ti batan caplak sawah.[3][4][5]


Pedaran[édit | édit sumber]

Saméméh di caplak, sawah meunang macul/ngawuluku tuluy di garu heula atawa nganglér nyaéta ngalembutkeun guruntulan taneuh beunang macul/wuluku sangkan jadi léutak, rupa-rupa cara nganglér bisa maké papan, pipah, mesin (anya nu nyebut ogé ngaléktor/ngamesin). Saméméh dicaplak sawah kudu disaatan heula sapeuting sangkan leutakna henteu beyé teuing maksudna tapak guratan caplak bakal leuwih écés katémbong dina luhureun leutak ogé gampang nyecebkeun binih paré [6]

Mangpaat caplak[édit | édit sumber]

  1. Jajaran tangkal paré leuwih rapih.
  2. Gampang dina miara jeung ngarambét. Lalandak dipaké mangsana usum ngarambét[7]
  3. Cahaya panon poé henteu kahieuman.
  4. Hasil leuwih mundel [8]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Suriamiharja, Agus: "Geografi dialek Sunda, Kabupaten Bogor", kaca 27. Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, 1984
  2. awahan/jarak melakeun binih paré
  3. Caplag dipake ogé di huma
  4. Caplak Huma
  5. Denny Djuhaeni, Dra. Rini Tanumulyana, Elly Sarimana S. Pd, Ine Novita S.Pd, Drs. (2001). Mustika Basa Sunda. Jakarta: Grasindo. p. 20. ISBN 9789796952557. Diakses tanggal (disungsi – 22 Mei 2020). 
  6. Samemeh dicaplak sawah kudu disaatan heula
  7. Ngarambét hartina meresihan jukut liar
  8. Mangpaat caplak, hususna caplak legowo

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

  1. Katangtuan dina ngolah sawah
  2. Nyieun caplak tina beusi
  3. Melak paré maké caplak roda
  4. Cara anyar caplak awahan legowo 2
  5. Video keur nyaplak sawah


Nulis.jpg