Caplak

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Caplak nyaéta pakakas anu dipaké di sawah mangsa keur tandur pikeun ngaguratan leutak sawah[1] sangkan awahan/jarak melakeun binih paré leuwih rata luyu jeung katangtuan.[2] Sagigireun dipaké disawah, aya ogé caplak dipaké pikeun ngagguratan taneuh mangsana melak paré di huma, ukuran jeung wangun leuwih leutik tur seseg ti batan caplak sawah.[3][4]

Pedaran[édit | édit sumber]

Saméméh di caplak, sawah meunang macul/ngawuluku tuluy di garu heula atawa nganglér nyaéta ngalembutkeun guruntulan taneuh beunang macul/wuluku sangkan jadi léutak, rupa-rupa cara nganglér bisa maké papan, pipah, mesin (anya nu nyebut ogé ngaléktor/ngamesin). Saméméh dicaplak sawah kudu disaatan heula sapeuting sangkan leutakna henteu beyé teuing maksudna tapak guratan caplak bakal leuwih écés katémbong dina luhureun leutak ogé gampang nyecebkeun binih paré [5]

Mangpaat caplak[édit | édit sumber]

  1. Jajaran tangkal paré leuwih rapih.
  2. Gampang dina miara jeung ngarambét. Lalandak dipaké mangsana usum ngarambét[6]
  3. Cahaya panon poé henteu kahieuman.
  4. Hasil leuwih mundel [7]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

  1. Katangtuan dina ngolah sawah
  2. Nyieun caplak tina beusi
  3. Melak paré maké caplak roda
  4. Cara anyar caplak awahan legowo 2
  5. Video keur nyaplak sawah


Nulis.jpg