Paré

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Paré
Paré
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
(unranked): Monocots
(unranked): Commelinids
Order: Poales
Kulawarga: Poaceae
Génus: Oryza
Spésiés: O. sativa
Ngaran binomial
Oryza sativa

Paré pibéaseun nu di pelakna di huma atawa sawah.[1] rupa-rupa paré aya ségon,bulu, bulu hideung, ceré, ketan, cahaya, jampang, gundil, harayhay, marus, mendong.[1]

Sajarah Singget[édit | édit sumber]

Paré kaasup genus Oryza L anu ngawengku leuwih kurang 25 spesies, sumebar di wewengkon tropik sarta wewengkon sub tropik kawas Asia, Afrika, Amérika sarta Australia. Nurutkeun Chevalier sarta Neguier paré asalna ti dua benua. Oryza fatua Koenig sarta Oryza sativa L asalna ti benua Asia, sedengkeun jenis paré lianna nyaéta Oryza stapfii Roschev sarta Oryza glaberima Steund asalna ti Afrika kulon. Paré anu aya ayeuna ieu mangrupa persilangan antara Oryza officinalis sarta Oryza sativa f spontania. Di Indonésia dina awalna pepelakan paré ditarékahan diwewengkon taneuh garing kalayan sistim huma, pamustunganana jelema usaha ngamantepkeun basil usahana ku cara nyieun saluran cai wewengkon anu curah hujanana kurang. Pepelakan paré anu bisa tumuwuh kalayan alus diwewengkon tropis nyaéta Indica, sedengkeun Japonica loba diusakan di wewengkon subtropika.[2]

salian ti éta Paré mangrupa pepelakan pangan mangrupa jukut berumpun. Pepelakan tatanén kuno asalna ti dua benua nyaéta Asia sarta Afrika Kulon tropis sarta subtropis. Bukti sajarah némbongkeun yén melak paré di Zhejiang (Cina) geus dimimitian dina 3.000 taun SM. Fosil siki paré sarta gabah kapanggih di Hastinapur Uttar Pradesh India kira-kira 100-800 SM. Sajaba Cina sarta India, sawatara wewengkon asal paré nyaéta, Bangladésh Kalér, Burma, Thailand, Laos, Vietnam.

Nincak umur paré geus culcel bijil buahna, di saung ogé mimiti haneuteun nu ngadon tunggu sawah ngagebahan hama manuk piit jeung sajabana.[3] Nu tunggu di saung ilaharna ibu-ibu jeung barudak, ku sabab salakina mah ngadon garawé di kebon atawa nyiar suluh.[3] Tunggu paré disaung téh ilaharna ti mimiti wanci pecat sawed nepika lingsir ngulon, mangsa geus surup panon poé kakara ninggalkeun saung baralik ka imahna séwang-séwangan.[3]

Mangpaat pepelakan[édit | édit sumber]

Béas mangrupa kadaharan asal karbohidrat anu utama di lolobana nagara Asia. Nagara-nagara séjén kawas di benua Éropa, Australia sarta Amérika Ngadahar béas dina jumlah anu laér leuwih leutik batan nagara Asia. Sajaba ti éta jerami paré bisa dipaké minangka panutup taneuh dina hiji usaha tani.

[4]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b RA,Danadibrata.2006.Kamus Basa Sunda. Bandung:Gawé bareng PT Kiblat Buku Utama jeung Universitas Padjadjaran.Kaca 503
  2. [1](Diakses tanggal 20 oktober 2011)
  3. a b c Zulvita,Nurbaiti Harun,Fetriatman, Eva (1993). Kearifan Tradisional Masyarakat Pedesaan Dalam Pemeliharaan Lingkungan Hidup di Daerah Propinsi Jambi. Bandung: Direktorat Jenderal Kebudayaan. 
  4. [2](Diakses tanggal 17 oktober 2011)