Hama

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Simeut salaku hama

Hama nyaéta sato; organismé nu ngaganggu produksi pertanian misalna céléng, bajing, beurit, jeung nu pangutamana serangga[1]. Hama ogé bisa disebut sagala jinis sasatoan nu ngarugikeun jeung ngaganggu tutuwuhan nu eukeur dibudidayakeun ku manusa jeung lain tutuwuhan liar nu aya di alam[2]. Sato ieu bisa nyababkeun karusakan, jeung aya sababaraha sato nu bisa nyababkeun panyakit husus kana tutuwuhan.[2] Lamun diklasifikasikeun, hama bakal dogolongkeun kana sababaraha jinis.[2] [3] Hama teu datang tina luhur taneuh waé, bisa ogé tina jero taneuh éta sorangan.[2] Hama saperti ieu sok narajang tutuwuhan nu dicokot beutina hususna kentang[2]. Hama nu dikenal salaku nématoda sistem konéng ieu narajang keur usum hujan, akibatna kentang jadi gering nu dicirikeun ku konengna daun anu saterusna bakal paéh.[2][4]


Jinis hama tutuwuhan[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. (id)Hama (diakses 9 Juli 2015)
  2. a b c d e f g h i j (id)Hama, Gulma dan Penyakit Tumbuhan (diakses 9 Juli 2015)
  3. Nur Aminah Ngatimin, Sri; Zakiah Uslinawaty (2013). Teknik Menanggulangi Serangga Hama Kehutanan Menggunakan Metabolit Sekunder Tanaman. Jakarta: Penerbit LeutikaPrio. p. 17. ISBN 9786023717200. 
  4. Mudjiono, Gatot; Universitas Brawijaya Press (2013). Pengelolaan Hama Terpadu: Konsep, Taktik, Strategi, Penyusunan Program PHT, dan Implementasinya. Malang: Universitas Brawijaya Press. p. 64. ISBN 9786022031970.