Céléng

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Babi céléng
Temporal range: Pleistocene awal – Sekarang
Wild Boar Habbitat 3.jpg
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Filum:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
S. scrofa
Ngaran binomial
Sus scrofa
céléng bikangna di India
anak céléng keur nyusu

Céléng; sus barbatur ilahar disebut babi liar atawa babi leuweung nyaeta sato anu asalna tina kulawarga suidae.[3] Didaérah Priangan katelahna bagong atawa begu. Ieu sato mibanda kamampuan, katahanan dina kalumangsungan hirupna ku lantaran éta IUCN ngagolongkeun ieu sato kana sasatoan anu leutik resiko dina kalumangsungan hirupna. Loba kapangih di leuweung-leuweung Eropa Tengah, Mediterania (kaasup gunung sabudeureun Afrika Tengah) lolobana di wilayah Asia kalér di Indonésia. Ieu sato kaasup kulawarga Suidae anu ngawengku warthog reujeung bushpig di Afrika, babi kerdil di kiduleun India, dan babirusa di Indonésia.[4]


Babi jalu déwasa ukurana badag; beratna bisa nepikeunka 200 kg (400 pound) mibanda panjang awakna 1,8 m (6 kaki). Babi céléng di Indonesia panjang awakna 1.500 mm, panjang ceulina 200–300 mm, ogé jangkung taktakna 600–750 mm[3].[4]

Kabiasaan[édit | édit sumber]

Dina mangsa kaparengan manggih kareuwas jeung ngarasa kaancam, dumadakan jadi rancingeus atawa agresif.[3] Komo deui anu bikang keur ngajaga anak-anakna. Lamun seug diserang tangtuna baris ngalawan ngagunakeun sihungna anu nolol kaluar dina sela-sela babangusna.[3]

Foto rupa-rupa céléng[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Citakan:IUCN2008 Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.
  2. Linné, C. von. 1758. Caroli Linnæi Systema naturæ. Regnum animale. Editio decima, 1758: 49. Lipsiæ: Sumptibus Guilielmi Engelmann, 1894.
  3. a b c Ezokanzo dkk., Tethy (2015). 354 CATS: Cerita, Aktivitas, dan Teka-Teki Silang tentang Binatang. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. p. 223. ISBN 9789792291599. Diakses tanggal (disungsi – 6 Juni 2020). 
  4. a b -, Jumanta (2019). buku pintar hewan buas. Jakarta: Elex Media Komputindo. p. 51. ISBN 9786020495965. Diakses tanggal (disungsi – 6 Juni 2020). 
Nulis.jpg