Babawangan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Babawangan
Eleutherine bulbosa Urb. (7304629466).jpg
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
(unranked):
(unranked):
Ordo:
Kulawarga:
Subfamili:
Tribus:
Génus:
Spésiés:
E. bulbosa
Ngaran binomial
Eleutherine bulbosa

Babawangan (Basa Latin: Eleutherine bulbosa; basa Indonésia: bawang sabrang; bawang dayak) nyaéta salah sahiji spésiés nu asalna ti Amerika.[1] Ieu pepelakan téh loba tumuwuh di daérah pasir kalawan luhurna antara 600–1500 m dpl.[1] Babawangan mah remen di tempat nu nembrak kalawan taneuh nu loba humusan jeung beueus.[1] Bagéan pepelakan nu dipelakna mah nyaéta beutina.[1] Babawangan tumuwuh di pileuweungan, ari kembangna kongkolakan lima warna bodas jeung ngan ukur tumuwuh mangsa keur poék.[1] Daun babawangan wangunna kos pita nu panjangna antara 15–20 cm jeung rubak 3–5 cm sarta mirip pepelakan palem.[1] Ari beutina loba dipaké jang ubar.[1] Biasana mah dipaké pikeun ngubaran kanker, jantung, antiradang, anti baloboran getih sarta pikeun ngaronjatkeun imunitas atawa sistim kakebalan awak.[2] Babawangan miboga daun panjang jeung migalur mirip jeung anggrek taneuh.[2] Beutina téh wangunna buleud kawas endog, warnana beureum sarta teu kaangseu.[2] Ieu beutina gé bisa jadi ubar jang nyalingit, diséntri, bisul, tatu, kanker pinarep, diabétés, hiperténsi, utah-utah, panyakit konéngeun jeung hiperkolesterol.[2][3]

Klasifikasi[édit | édit sumber]

Kingdom Plantae[4]
Subkingdom Trachebionta[4]
Super Divisi Spermatophyta[4]
Divisi Magnoliophyta[4]
Kelas Liliopsida[4]
Sub Kelas Commelinidae[4]
Ordo Cyperales[4]
Famili Cyperaeae[4]
Genus Eleocharis[4]
Spesies Eleocharis dulcis[4]

Zat[édit | édit sumber]

Mangpaat[édit | édit sumber]

  1. Ubar kanker Usus[6]
  2. Ubar Kanker Pinareup[7]
  3. Diabétes mélitus[8]
  4. Hiperténsi[8]
  5. Kolesterol[8]
  6. Bisul[8]
  7. stroke[8]
  8. Nyeuri Beuteung[8]
  9. disentri[8]
  10. Jrrd.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g "Bawang Sabrang". Kementrian Pertanian. Diakses tanggal 27 Mei 2014. 
  2. a b c d "Bawang dayak umbi ajaib penakhluk kanker dan diabetes militus". Sehat Raga. Diakses tanggal 27 Mei 2014. 
  3. Damayanti, Dewi; dr Prapti utami, Novi Widianti, Nina Wulandari, Agung Sugiarto, Tinton Dwi Putra (2008). Buku Pintar Tanaman Obat: 431 jenis tanaman penggempur aneka penyakit. Jakarta: AgroMedia. p. 63. ISBN 9789790061941. 
  4. a b c d e f g h i j "Klasifikasi Babawangan". www.plantamor.com (dalam id-ID). Diakses tanggal 2018-02-14. 
  5. a b c d e "Bawang Dayak ( Babawangan Beureum / Kambe )". bawangdayak.org (dalam en-US). Diakses tanggal 2018-02-14. 
  6. "Cara Mengkonsumsi dan 44 Manfaat BAWANG DAYAK untuk Pengobatan Herbal". mitalom.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2018-02-14. 
  7. "Cara Mengkonsumsi dan 44 Manfaat BAWANG DAYAK untuk Pengobatan Herbal". mitalom.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2018-02-14. 
  8. a b c d e f g "Cara Mengkonsumsi dan 44 Manfaat BAWANG DAYAK untuk Pengobatan Herbal". mitalom.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2018-02-14.