Bagawan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bagawan Wisnu

Bagawan atawa Bhagawan; (Sanskrit: भगवान्, Bhagavān) nyaéta hiji gelar pangajén anu dibikeun ka saurang kokolot spiritual di Bali.[1] Di Sri Lanka nyebutna Bhagawatan taya lian sebutan pikeun Buddha ku nungagem ageman Buddha.[2] [1]Di India kalér nyebutna Bhagawan ogé mibanda hiji konsep abstrak pikeun pangéran sesembahan ageman Hindu anu taat dina ngamalkeun ageman kalawan dina prakna téh henteu nyembah salah sahiji Déwa anu tangtu.[3]

Bagawan ogé nunjul kana hiji gelar pikeun pandita atawa pertapa, taya lian jalma anu meunang kabagjaan (mulia, suci).[4] Dina widang ékonomi ogé aya istilah bagawan, taya lian pikeun nyebut ka saurang jalma anu tapis, ahli, jembar, tur luhung pangaweruhna dina widang ékonomi.[5] [4]. Numutkeun kana pamanggih déwan kasenian Jakarta mah, bagawan téh saurang anu kawas pandita ogé ngan asalna ti kasta ksatria, ku kituna bagawan mah henteu mibanda hak pikeun mingpin upacara-upacara agama. [6]

Dina pawayangan mah, bagawan téh gelar pangajen pikeun guru atawa pertapa.[7] Contona Bagawan Dorna, anu taya lian saurang guru ti karajaan Astina anu luhung ku élmu sarta ngajarkeun deui élmuna ka kulawarga Kurawa jeung Pandawa.[7] Kitu deui jeung bagawan bagawan séjéna, saperti Bagawan Bagaspati, Bagawan Kimindama, Bagawan Gotama, jeung réa-réa deui. [7]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen.  Ditempo 8 Oktober 2017
  2. Buswell, Robert E.; Lopez, Donald S. (2014). The Princeton Dictionary of Buddhism. Princeton: Princeton University Press. p. 108. 
  3. James Lochtefeld (2000), "Bhagavan", The Illustrated Encyclopedia of Hinduism, Vol. 1: A–M, Rosen Publishing. Citakan:Catalog lookup linkGalat skrip: tidak ada modul tersebut., page 94
  4. a b "Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI)". KBBI. 2012-01-01. Diakses tanggal 2017-10-08. 
  5. Penerbit, Narasi (2005). 100 tokoh yang mengubah Indonesia: biografi singkat seratus tokoh paling berpengaruh dalam sejarah Indonesia di abad 20. TEMPAT DITERBITKAN: Narasi. ISBN 9789797564759. 
  6. Kesenian Jakarta, Dewan (1872). Budaja djaja, Volume 5,Masalah 44-54. Universitas Michigan: Dewan Kesenian Jakarta. 
  7. a b c Nasional Pewayangan Indonesia, Sekretariat (1999). Ensiklopedi wayang Indonesia: jilid 1 [AB], Volume 1. Universitas Michigan: Sena Wangi. ISBN 9789799240019.  Ditempo 8 Oktober 2017
Nulis.jpg