Bandéra

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Bandéra nagara urang (Indonesia)

Bandéra nyaéta salambar lawon pikeun perlambang anu ngahaja dijieun béda tinu lian, boh dina kelir, gambar, jeung ukuran.[1][2] Wangun bandéra ilaharna opat pasagi panjang, dimangpaatkeun ogé pikeun méré tangara atawa ngan saukur papaés.[3]

Bandéra bisa mangrupa perlambang hiji nagara, Propinsi, kota, lembaga, kantor, paguyuban, jeung sajabana.[4] Ukuran bandéra nu mindeng dipaké téh (2:3, 1:2, jeung 3:5), sanajan heteu saeutik ogé kapanggih bandéra anu ngélébét dina wangun segi tilu, jeung segi opat.[1] Di nagara urang bandéra jeung lambang nagara séjénna diatur ku undang-undang no 24 taun 2009.[5] Ngeunaan bandéra, basa, jeung lambang nagara, tur lagu kebangsaan, ditétélakeun dina pasal 35 yén bandéra nagara Indonesia téh "Sang Merah Putih".[5]

Katangtuan ukuran bandéra nagara ogé dijéntrékeun dina undang-undang:

  1. 200 x 300 cm dipaké di lapang istana Presidén
  2. 120 x 180 cm dipaké di lapang balaréa atawa umum
  3. 100 x 150 cm dipaké dijero rohangan.[5]

Gambar jeung kelir dina bandéra éta mibanda maksud jeung tujuan anu mandiri, upamana:

  • Bandéra nagara Indonesia taya lian beurem jeung bodas, ari beureum nembongkeun hiji wawanén anu kacida gedéna sedengkeun bodas nembongkeun ka weningan haté dina sagala maksud jeung tujuan.[1][6]
  • Bandéra nagara Kazakhstan dijieun tina lawon kelirna paul (biru) anu digamabaran manuk heulang, cenah ieu téh ngalambangkeun hiji kabébasan.[1]
  • Bandéra nagara Brunei aya tulisan "Brunei Darussalam", anu pihartieuna hiji kota anu ayem tengtrem kerta raharja.[1] Jeung Sajabana

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Denne, Ben (2009). Atlas Stiker Bendera. Bandung: Erlangga for Kids. ISBN 9789790155121. 
  2. "Javan Rhinoceros; Rare, mysterious, and highly threatened". KBBI. 2012-10-01. Diakses tanggal 2017-10-08. 
  3. Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  4. Devita Purnamasari, Irma (2010). Hukum Pertanahan. Jakarta: Kaifa. ISBN 9789791284639. 
  5. a b c Yustisia, Pustaka (2009). Undang-Undang, Bendera, Bahasa, dan Lambang Negara, Serta Lagu Kebangsaan. Bandung: Pustaka Yustisia. ISBN 9789793410296. 
  6. Miswati, Woro (2010). INDONESIA MERDEKA. Jakarta: Be Champion. ISBN 9786028884334. 
Nulis.jpg