Bandéra

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bandéra nagara urang (Indonesia)

Bandéra nyaéta salembar lawon pikeun perlambang anu ngahaja dijieun béda ti nu lian, boh dina kelir, gambar, jeung ukuran.[1][2] Wangun bandéra ilaharna opat pasagi panjang, dimangpaatkeun ogé pikeun méré tangara atawa saukur papaés.[3]

Bandéra bisa mangrupa perlambang hiji nagara, Propinsi, kota, lembaga, kantor, paguyuban, jeung sajabana.[4] Ukuran bandéra nu mindeng dipaké téh (2:3, 1:2, jeung 3:5), sanajan henteu saeutik ogé kapanggih bendéra anu ngélébét dina bangun segi tilu, jeung segi opat.[1] Di nagara urang bandéra jeung lambang nagara séjénna diatur ku undang-undang no 24 taun 2009.[5] Ngeunaan bandéra, basa, jeung lambang nagara, tur lagu kebangsaan, ditétélakeun dina pasal 35 yén bandéra nagara Indonesia téh "Sang Merah Putih".[5]

Katantuan ukuran bandéra nagara ogé dijéntrékeun dina undang-undang:

  1. 200 x 300 cm dipaké di lapang istana Presidén
  2. 120 x 180 cm dipaké di lapang balaréa atawa umum
  3. 100 x 150 cm dipaké dijero rohangan.[5]

Gambar jeung kelir dina bandéra éta mibanda maksud jeung tujuan anu mandiri, upamana:

  • Bandéra nagara Indonesia taya lian beurem jeung bodas, ari beureum nembongkeun hiji wawanén anu kacida gedé sedengkeun bodas nembongkeun ka weningan haté dina sagala maksud jeung tujuan.[1][6]
  • Bandéra nagara Kazakhstan dijieun tina lawon kelirna paul (biru) anu digamabaran manuk heulang, cenah ieu téh ngalambangkeun hiji kabébasan.[1]
  • Bandéra negara Brunei aya tulisan "Brunei Darussalam", anu pihartieuna hiji kota anu ayem tentrem kerta raharja.[1] Jeung Sajabana

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Denne, Ben (2009). Atlas Stiker Bendera. Bandung: Erlangga for Kids. ISBN 9789790155121. 
  2. "Javan Rhinoceros; Rare, mysterious, and highly threatened". KBBI. 2012-10-01. Diakses tanggal 2017-10-08. 
  3. Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  4. Devita Purnamasari, Irma (2010). Hukum Pertanahan. Jakarta: Kaifa. ISBN 9789791284639. 
  5. a b c Yustisia, Pustaka (2009). Undang-Undang, Bendera, Bahasa, dan Lambang Negara, Serta Lagu Kebangsaan. Bandung: Pustaka Yustisia. ISBN 9789793410296. 
  6. Miswati, Woro (2010). INDONESIA MERDEKA. Jakarta: Be Champion. ISBN 9786028884334. 
Nulis.jpg