Basa Romani

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Romani
romani ćhib
Dipaké di Éropa Tengah jeung Wétan sarta diaspora Romani
Jumlah panyatur 2,5 yuta
Rungkun basa Indo-Éropa
Status resmi
Basa resmi di Sanés basa resmi
Basa minoritas di Jérman,[1] Hungaria[2]
Diatur ku
Kode-kode basa
ISO 639-1 Teu aya
ISO 639-2 rom
ISO 639-3 variously:
rmn — [[Romani Balkan]]
rml — [[Romani Baltik]]
rmc — [[Romani Karpatia]]
rmf — [[Kalo Finlandia]]
rmo — [[Romani Sinte]]
rmy — [[Romani Vlax]]
rmw — [[Romani Wales]]

Romani atanapi Romany, Gypsy atanapi Gipsy[3] (Citakan:Lang-rom) nyaéta sadaya ti sababaraha basa nu dipaké ku utamina urang Romani. Basa-basa éta mangrupa basa Indik, kadang dikelompokkeun dina zona "Tengah" atanapi "Kalér-Kulon", kadang gé dipertimbangkeun salaku cabang sorangan.

Dumasar kana Ethnologue, 7 varian Basa Romani geus cekap bédana pikeun nyieun basa sorangan. Nu panggedéna nyaéta Romani Vlax (kira-kira 900.000 panyatur),[4] Romani Balkan (700.000),[5] Romani Karpatia (500.000)[6], sarta Romani Sinti (300.000).[7]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Catetan jeung rujukan[édit | édit sumber]

  • Bakker Peter et al. 2000. What is the Romani language? Hatfield: University of Hertfordshire Press.
  • Hancock, Ian. 2001. Ame sam e rromane džene / We are the Romani People. The Open Society Institute, New York.
  • Lee, Ronald. 2005. Learn Romani Das-dúma Rromanes Hatfield: University of Hertfordshire Press
  • Lee, Ronald. 2010. Romani Dictionary: Kalderash-English Magoria Books. ISBN 978-098-116264-5
  • Masica, Colin. 1991. The Indo-Aryan Languages. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 9780521234207
  • Matras, Yaron. 2002. Romani: A linguistic introduction. Cambridge: Cambridge University Press, 2002, ISBN 0-521-63165-3
  • Sarău, Ghéorghe. 1997. Rromii, India şi limba rromani. Bucureşti.
  • Sarău, Ghéorghe. 2000. Dicţionar rrom-român / Dikcionaro rromano-rumunikano. Dacia, Cluj-Napoca. ISBN 973-35-0987-6.

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Citakan:Indo-Iranian languages


Nuvola apps bookcase.png