Bispénol A

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bispénol A
Bisphenol-A-Skeletal.svg
Bisphenol A.png
Wasta
Wasta IUPAC dipréférénsi
4,4′-(Propana-2,2-diil)dipénol
Wasta lian
  • BPA
  • Dipénilolpropana
  • p,p-Isopropilidenebispénol
  • 2,2-Bis(4-hidroxipénil)propana
  • 2,2-Di(4-pénilol)propana
Pananda
Modél 3D (JSmol)
ChEBI
ChEMBL
ChemSpider
DrugBank
ECHA InfoCard 100.001.133
Nomer EC 201-245-8
KEGG
UNII
Nomer UN 2924 2430
Sipat
C15H16O2
Massa molar 228291 g·mol−1
Panampilan padetan bodas
Bau Pénolik, médis
Dénsitas 1.20 g/cm3
Titik lebur 155 °C (311 °F; 428 K)[4]
Titik golak 250–252 °C (482–486 °F; 523–525 K)[4] at 13 torrs (0.017 atm)
0.3 g/L (25 °C)[1]
log P 3.41[2]
Tekanan uap 5×10−6 Pa (25 °C)[3]
Baya[5]
Piktogram GHS GHS05: CorrosiveGHS07: Exclamation markGHS08: Health hazardGHS09: Environmental hazard
Kecap sinyal GHS Bahya
Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:GHS phrases/data' not found.[5]
Lua error in package.lua at line 80: module 'Module:GHS phrases/data' not found.[5]
NFPA 704
Flammability code 1: Must be pre-heated before ignition can occur. Flash point over 93 °C (200 °F). E.g., canola oilHealth code 2: Intense or continued but not chronic exposure could cause temporary incapacitation or possible residual injury. E.g., chloroformReactivity code 0: Normally stable, even under fire exposure conditions, and is not reactive with water. E.g., liquid nitrogenSpecial hazards (white): no codeNFPA 704 four-colored diamond
1
2
0
Titik hurung 227 °C (441 °F; 500 K)[5]
510 °C (950 °F; 783 K)[5]
Iwal disebutkeun séjén, data nu dipidangkeun keur matéri dina kaayaan baku (dina 25 °C, 100 kPa).
YesY verifikasi (naon ieu YesYN ?)
Rujukan kotak info

Bispénol A (BPA) nyaéta sanyawa kimia anu utamana dipaké dina manupaktur rupa-rupa plastik. Wangunna padetan tanpa warna anu leyur dina kalolobaan pelarut organik, sabalikna dina cai.[1][6] BPA diproduksi dina skala industri ku kondénsasi pénol jeung aseton, anu produksi skala globalna ngahontal 10 juta ton taun 2022.[7]

BPA panglobana dipaké salaku ko-monomér dina produksi polikarbonat, anu ngawengku 65-70% ti sakabéh produksi BPA.[8][9], manupaktur résin époxi jeung résin pinil éster 25-30%-na.[8][9] Sésana 5% dipaké kana plastik kinerja luhur sarta aditip minor dina PVC, poliurétan, kertas termal, jeung sababaraha lianna. BPA lain plastisizer,[10] najan mindeng disebut kitu.

Pangaruh BPA kana kaséhatan geus lila jadi bahan hoghag.[11][12][13] BPA téh xénoéstrogén, boga pasipatan mirip-hormone anu nyarupakeun pangaruh éstrogén kana awak.[14] Najan pangaruhna lemah pisan, pamakéan bahan anu ngandung BPA jadi pikamelangeun, pangpangna anu dipaké pikeun dahareun,[15][16] pakéan,[17] nota balanja,[18] jeung pangeusi huntu.[19] BPA geus loba dipariksa ku badan-badan kaséhatan di loba nagara, kaasup ku WHO.[11] Sanajan paparan normal handapeun kadar risiko, sababaraha nagara geus ngawatesan leuwih ketat, pangpangna nyaram BPA dina botol kadaharan/inuman orok. Aya bukti yén paparan BPA ka orok geus nyirorot ku panyaram ieu.[20] Plastik tan-BPA geus mimiti dipaké, diganti ku bispénol séjén kayaning bispénol S jeung bispénol F, ngan angger aya nu teu yakin naha bener ieu leuwih aman atawa henteu.[21]

Baca ogé[édit | édit sumber]

Wangun nu tumali
Lianna

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Shareef, Ali; Angove, Michael J.; Wells, John D.; Johnson, Bruce B. (11 May 2006). "Aqueous Solubilities of Estrone, 17β-Estradiol, 17α-Ethynylestradiol, and Bisphenol A". Journal of Chemical & Engineering Data 51 (3): 879–881. doi:10.1021/je050318c. 
  2. Robinson, Brian J.; Hui, Joseph P.M.; Soo, Evelyn C.; Hellou, Jocelyne (2009). "Estrogenic Compounds in Seawater and Sediment from Halifax Harbour, Nova Scotia, Canada". Environmental Toxicology and Chemistry 28 (1): 18. doi:10.1897/08-203.1. 
  3. "Chemical Fact Sheet – Cas #80057 CASRN 80-05-7". speclab.com. 1 April 2012. Diarsipkan dari versi asli tanggal 12 February 2012. Diakses tanggal 14 June 2012. 
  4. a b Mitrofanova, S. E.; Bakirova, I. N.; Zenitova, L. A.; Galimzyanova, A. R.; Nefed’ev, E. S. (September 2009). "Polyurethane varnish materials based on diphenylolpropane". Russian Journal of Applied Chemistry 82 (9): 1630–1635. doi:10.1134/S1070427209090225. 
  5. a b c d e Sigma-Aldrich Co. Retrieved on 22-05-2022.
  6. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama Fiege
  7. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama production
  8. a b Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama EU2008
  9. a b Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama Tom2021
  10. Cadogan DF, Howick CJ (2000). "Plasticizers". Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. ISBN 3527306730. doi:10.1002/14356007.a20_439. 
  11. a b Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama WHO
  12. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama German2011
  13. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama GLP
  14. "Sarah A. Vogel. Is It Safe? BPA and the Struggle to Define the Safety of Chemicals". Isis (Berkeley: University of California Press) 105 (1): 254. 2013. doi:10.1086/676809. ISSN 0021-1753. 
  15. "A review of dietary and non-dietary exposure to bisphenol-A". Food and Chemical Toxicology 50 (10): 3725–3740. October 2012. doi:10.1016/j.fct.2012.07.059. PMID 22889897. 
  16. "Concentration of bisphenol A in highly consumed canned foods on the U.S. market". Journal of Agricultural and Food Chemistry 59 (13): 7178–7185. July 2011. doi:10.1021/jf201076f. PMID 21598963. 
  17. "Bisphenols, Benzophenones, and Bisphenol A Diglycidyl Ethers in Textiles and Infant Clothing". Environmental Science & Technology 51 (9): 5279–5286. May 2017. Bibcode 2017EnST...51.5279X. doi:10.1021/acs.est.7b00701. PMID 28368574. http://ir.rcees.ac.cn/handle/311016/39260. 
  18. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama paper1
  19. "Pit and fissure sealants for preventing dental decay in permanent teeth". The Cochrane Database of Systematic Reviews 2017 (7): CD001830. July 2017. doi:10.1002/14651858.CD001830.pub5. PMC 6483295. PMID 28759120. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=6483295. 
  20. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama auto
  21. "Bisphenol S in Food Causes Hormonal and Obesogenic Effects Comparable to or Worse than Bisphenol A: A Literature Review". Nutrients 12 (2): 532. February 2020. doi:10.3390/nu12020532. PMC 7071457. PMID 32092919. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=7071457. 

Citakan:Modulator reséptor androgén Citakan:Modulator reséptor éstrogén