Poliurétan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Poliurétan (polyurethanes, singketan: PUR) anu diwangun ku poliisosianat plastik atawa résin sintétik dihasilkeun tina réaksi poliadisi dina dialkohol (diol), atawa poliol. Ciri anu mandiri ieu poliurétan nyaéta grup urétan (\ mathrm {{-} {NH - CO} {-} {O -} \}).

Diol jeung diisosianat ngabalukarkeun poliurétan linéar, poliuretan dibeungkeut ku ngaréaksikeun umpamana triisosianat campuran diisosianat jeung poliol. Hasil tina ieu réaksi nyaéta hiji substansi anu bisa waé mangrupa térmosét, térmoplastik atawa élastomér. Dina budah/busa poliurétan mah, pangaruhna kana naha ieu busa téh heuras atawa jadi leuleus. Sanajan kitu, poliurétan ogé dipaké minangka komposisi bahan anu engkana dijieun ngagunakeun citakan/molding (résin casting)/(résin isosianat), saperti benang (tékstil) elastik, poliurétan cair dipaké elém poliurétan.

Paranti ngumbah wadah dijieun tina busa poliurétan leuleus
Semprot kaléng pikeun ngahasilkeun busa PU kaku

Sajarah[édit | édit sumber]

Dina taun 1937 di Leverkusen laboratorium of IG Colors pikeun mimiti panalungtikan dipingpin ku Otto bayer gugus polyurethanes disintésis. Waktu 1,4-butanediol jeung 1,8-octane diisocyanate kadieunakeun dicampur jeung hexane-1,6-diisocyanate. Nu hasilna polyurethane dibéré ngaran Igamid U atawa Perlon U. Mimiti taun 1940, produksi industri di Leverkusen tumuwuhna kurang gancang. Sabab Perang Dunya II jeung patali kakurangan bahan baku, tapi pasar keur polyurethanes mimitina tumuwuh. nyaéta taun 1952 kurang ti 100 ton dina sataun, Kapanggihna ngagunakeun polyether polyols polyurethanes téh gancang Ti taun 1952 nepi ka 1954 foams/busa poliéster geus maju Variasi leuwih gede anu tuluy dironjatkeun saterusna polyurethanes dikomérsialkeun. Jadi dina taun 1960 geus leuwih ti 45.000 t nya dihasilkeun dina busa/foams ieu. Dina taun 2002, pamakéan sakuliah sadunya geus dikirim 9 juta ton polyurethane, Taun 2007 éta ngaronjat deui lewih ti 12 juta ton. Satuluyna unggal taun ngaronjat 5%.[1] 2011, di Jerman Sorangan bayer AG jeung BASF ampir 1 juta ton, pamakéan 32% keur ngawangun insulasi, 20% pikeun parabot jeung kasur, 14% pikeun industri otomotif jeung 10% keur sabangsaning.

Foam/Busa[édit | édit sumber]

Busa poliuretan gampang pisan diproduksina. Kaonjoyan khusus tina busa PUR nyaéta loba disadiakeun ku pabrik dina wujud satengah jadi (busa dijieun barang séjén luyu jeung pangabutuh), tapi bisa ogé meli ti pabrikna dina wujud cairan, tuluy dibawa ka tempat di mana ieu bahan di bentuk/dijieun luyu jeung kabutuhan.

Busa anu leuleus loba pisan dimangpaatkeun, lobana mah pikeun dijieun bantal, bisa bantal keur kasur, parabot rumah tangga korsi kursi, bahan tambahan kerkarpet, lapisan barang tekstil, bisa ogé keur spon paragi ngumbah wadah atawa ogé keur saringan. Busa PUR lolobanaa disadiakeun ku sabarahan kapadetan, lembek jeung heuras.. Ieu Busa PUR dipaké utamana pikeun insulasi, Contona, dina wangunan, pakakas refrigeration, panas sarta storage tiis jeung sababaraha sistem plumbing (jacket plastik, pipa kimia , pipa komposit fleksibel).[2][3]

Busa polyurethane

Kagunaan[édit | édit sumber]

Sababaraha pamakéan polyurethane dina industri pamungkus fléksibel kaasup poliuretan (anti-dampak) dipaké mungkus barang anu gampang peupeus/halus, cirina nyaéta kepadatan sél anu maruka jeung hampang (12–15 kg / m³). Aya ogé poliuretan kaku atawa RIM (tina Rigid Injection Molding) anu mibanda kapadetan (30–50 kg / m³) dari sebelumnya, tapi ciri anu mandirina mah ampir sarua. Gas anu aya dina jaringan polimér bisa nahan panas termal. Hiji polyurethane anu kandelna 25 mm bisa nahan panas dijerona nepika 20 °C sedengkeun sisi belah luarna bisa waé robah-robah -5 °C.

Tempo Ogé[édit | édit sumber]

Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg



Dicutat Tina[édit | édit sumber]

  1. G. Avar: Polyurethane (PUR). In: Kunststoffe. Nr. 10, 2008, S. 205–211.
  2. Flame Retardants Center: Organic Phosphorus Compounds Center.
  3. http://www.waermedaemmstoffe.com: Dämmstoff: Polyurethan-Hartschaum (PUR) und PUR-Ortschaum, Montageschaum.