Polikarbonat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dipindahkeun ti Polycarbonate)
Luncat ka: pituduh, paluruh

Polikarbonat disebut ogé Polycarbonate (Disingkat PC ) nyaéta salah sahiji termoplastik ieu ngawujud tina kantétan anu dipibanda ku jalan polikondensasi tina diol jeung fosgen. Ieu kawilang penting dina waktu ngasintésis bis-hidroksi senyawa aromatik, upamana waé bisphenol. Mangrupa pilihan séjén keur ngaganti fosgen bahayana lamun kajadian transesterifikasi [1] kalawan diesters [2] asam karbonat.[3] kode daur ulang tina ieu bahan polikarbonat nyaéta 07.

Gambar = Kantetan kimia Polycarbonate

Lexan.svg

Bagéan tina = kantetan kimia anu sarua
Polycarbonate anu dijieun tina bisphenol A

Sajarah[édit | édit sumber]

Dina taun 1953 ieu industri Polikarbonat Mimitina diwangun ku Hermann Schnell anu asalna ti Bayer AG. Ieu dumasar kana 2,2-bis (4-hidroksifenil) propana (bisphenol A). éta anu didagangkeun maké ngaran Makrolon. Satuluyna ieu mérék Bayer di paké ogé kupolikarbonat anu séjéna. Aya ogé mérék anu kasohor ka mancanagara anu dijieun ku SABIC Lexan (asalna ti GE). Polikarbonat lolobanaa ngagunakeun hiji bisphenol pikeun dijieun bagéan tina dihidroksi jaung fosgen

Produksina ngaliwatan hiji caran anu disebut (kondensasi antarmuka). Fasa Bisa waé tempat nyieuna di transesterifikasi maké difenil karbonat. Sajeroning réaksi kondensasi ieu dilakukeun ku tekenan gas inert lalaunan, Hasil tina reaksi fenol anu aya dina aréa ieu dipiceun ku jalan di sedot kaluar:[4]

Botol Cai anu dijieun tina polycarbonate

Sipat bahan Polikarbonat[édit | édit sumber]

Polikarbonat umumna amorf [5] ogé mibanda proporsi kristal kurang tina 5%. Cirina biasana heuras, teuas, séjén ti éta, polikarbonat mangrupa isolator listrik anu kawilang alus.[3] Polikarbonat kuat di mana keuna ku cai, asam mineral tuluy deui larutan garam netral , oksidan malahan sababaraha anubisa dipaké ngencerkeun ogé organik non-polar contona hidrokarbon Jeung sababaraha minyak Henteu bisa ngaruksak ieu polikarbonat. Polikarbonat bisa robah ku pangaruhna ,hidrokarbon terklorinasi umpamana diklorometana. amina jaung amonia, jeung anu séjéna . Polikarbonat ieu gampang pisan kaduruk, Seuneu bisa pareum di mana ieu Polikarbonat anu kaduruk memang geus béak. Polikarbonat digolongkeun kana B2 nurutkeun DIN 4102 nyaéta barang anu gampang kaduruk. Golongan B1, di mana dipaké dijero ruangan ,mibanda kandel mimiti samiliméter nepika genep miliméter kasupkeun aman tina kahuruan, Lamun seug Ieu PC dipaké dina kandaraan, kudu milu kana aturan jeung katangtuan TA29 (nasional), atawa ANSI Z26.1 ECE43 (USA). Ieu plastik herang ampir sarua jeung kaca di mana cahaya bisa nembus nepika (88% dina kandel tilu miliméter Ieu saluyu jeung DIN 5036-1) kalawan indek bias (1,59 numutkeun ISO 489-A). Kapadetan bahanna kurang leuwih 1,20 g / cm3. Polikarbonat ieu sensitif/teukaopan lamun keuna cahaya UV sajeroning panjang gelombangna kurang leuwih 340 nm. Komodeui lamun diteundeun duluar bari jeung némbrak henteu diiuhkeun atawa teumake aling-aling dina waktu anu lila, bisa ngabalukarkeun ruksakna molekul polimer, anu akibatna jadi rapuh jeung kelirna rada kodeng.

Digunakeun[édit | édit sumber]

Polikarbonat téh herang/ transparan , tapi tetep bisa dibéré kelir gumantung kana kabutuhan. Polikarbonat hargana kawilang mahal. ku sabab éta , Plastik polikarbonat digunakeun husus di mana séjén teu mibanda ieu kaleuwihan tibatan anu séjén umpamana lantaran mibanda kakuatan, teu gampang raheut/kagurat, herang kacida. séjén tieta ogé polikarbonat dipaké jang kaperluan barang anu tembus cahaya transparan malahan sakapeung diganti keur ngaganti kagunaan kaca , aya deui anu sarua jeung PC saperti polimetil metakrilat (PMMA) atawa stirena akrilonitril (SAN) ogé loba dipaké ngaganti kagunaan kaca.. Dibandingkeun jeung kaca mah polikarbonat leuwih onjoy, hampang ogé hente gampang peupeus . Polykarbonat anu digunakeun alternatif/pilihan lain tina kaca heuteu bisa kitu waé, ku sabab bahan ieu gampang ngarandapan abrasi henteu jiga kaca. Dina tés anu geus dilakukeun maké katangtuan ASTM D1044 (DIN 52347 atawa ISO 15082 keur kaca plastik) hasilna katempo di mana saenggeusna 100 puteran ngan 30% Haze, anu hartina ieu tarnishes alatan keuna kana substansi anu ngakibatkeun abrasi saperti Flugsand. Jalan kaluarna ku nambahan lapis kana éta kaca polikarbonat kubahan anu dasarna tina polisiloksana, polyepoxides atawa akrilat polyurethane. anu geus di polisiloksan lapisan cet anu kandelna 5-8 mikron bisa hasilna (ngurangan 4% Haze tina 100 puteran) éta ogé tu cukup alus. ku lantaran kaca mibanda sipat anu leuwih teuas jeung tahan kana panas tibatan polikarbonat.[6]

Tempo Ogé[édit | édit sumber]

Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg



Dicutat Tina[édit | édit sumber]

  1. Transertifikasi
  2. Hartina Diester
  3. a b Citakan:RömppOnline
  4. "KunstChemIng"
  5. Amorf
  6. Gerd Brammer: Beschichtung sorgt für Durchblick. In: Kunststoffe, Heft 3/2005, S. 78-81