Abrasi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Abrasi di Pulo Gede Rembang

Abrasi nyaéta kakurudna batuan nu disababkeun ku cai, és, atawa angin anu ngandung keusik.[1][2] Abrasi ogé biasa disebut érosi gelombang laut; érosi marin; érosi basisir; anu mangrupa prosés kakurudna basisir ku gelombang laut.[3][4] Ayana abrasi biasana lantaran permukaan cilaut anu naék, nepi ka ngabalukarkeun kakurudna di daérah permukaan nu leuwih handap.[3] Salian ti éta, ieu abrasi disababkeun ku ruksakna garis basisir lantaran ruksakna kasaimbangan alam éta basisir.[4]

Abrasi ogé dipangaruhan ku sababaraha faktor, salah sahijina nyaéta lantaran gedé atawa leutikna gelombang laut sarta gancang halonna éta gelombang.[3] Sedengkeun kakuatan abrasi sorangan disababkeun ku sababaraha hal di antarana:[3]

  • gedé leutikna gelombang laut,
  • tingkat teuasna batuan (mingkin teuas batu mingkin kuat kana abrasi)
  • jerona laut nu aya dina beungeut basisir (mingkin jero kakuatan abrasi mingkin gedé)
  • lobana matéri nu dibawa ku gelombang (lobana materi nu lolobana mangrupa keusik jeung karikil bakal nambahan kakuatan abrasi jadi mingkin gedé ogé).[3]

Béntang alam hasil abrasi di antarana:[3]

  1. cliff (tebing basisir),
  2. cave (guha)
  3. dataran abrasi.[3]

Abrasi kaasup kana bencana alam.[4] Ieu bencana aya lantaran faktor alam, tapi kudu dipikanyaho yén manusa ogé bisa nyababkeun bencana abrasi.[4] Sagédéngeun éta, manusa kudu bisa ngalakukeun sababaraha léngkah keur ngaminimalisasi akibat tina abrasi, ku cara ngawangun pangbagi gelombang jeung melak bako.[4]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. Setiawan, Ebta. "Arti kata abrasi - Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI) Online". kbbi.web.id. Diakses tanggal 2017-11-22. 
  2. Ensiklopedia Geografi. Ciawi-Bogor: PT Yudhistira Ghalia Indonesia. 2004. p. 1. ISBN 979-746-308-7. 
  3. a b c d e f g "Abrasi dan Erosi Pengertian, Perbedaan, Jenis dan Macamnya". Ilmu Geografi. Diakses tanggal 22 November 2017. 
  4. a b c d e "Mencegah Abrasi". Pusat Krisis Kesehatan. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Diakses tanggal 22 November 2017.