Angin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Gelebugna angin ditempo tina poto satelit

Angin nyaéta aliran hawa dina luar bumi nu gerak ti daérah nu miboga témperatur handap ka daérah nu miboga témperatur luhur.[1] Angin téh tina ayana béda suhu di sababaraha tempat nu ngabalukarkeun robahna tekenan hawa disababaraha tempat ogé.[2] Tekenan hawa bakal naék mangsa suhu keur panas jeung bakal turun deui mangsa suhuna niisan, niupna hawa ti tempat panas ka tempat anu leuwih tiis disebut angin.[3] Niup tina daérah anu tekenan hawana luhur ka daérah anu tekenan hawana leuwih handap.[3]

Pindahna hawa bisa dibedakeun kana tilu rupa :Adveksi hawa anu pindahna horizontal atawa datar ka gigir, konveksi hawa anu pindahna kaluhur atawa vertikal, jeung turbulensi anu hawa pindah kualatan sabab musabab anu tangtu.[4] Dina météorologi, angin nu mindeng disebut dumasar kana kakuatanna,sarta timana angin téh niupna.[4] Angin bisa dimangpaatkeun pikeun ngahasilkeun Énergi.[3] Kayaning kincir angin, alat anu dipaké piken muterkeun turbin pikeun ngahasilkeun listrik maké tanaga angin.[3] Angin ogé dimangpaatkeun pikeun pamayang indit katengah laut, kaperluan panaluntikan, olah raga, jeung réa-réa deui.[3]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Tim Penyusun Kamus PS. 2013. Kamus Pertanian Umum. Jakarta:Penebar Swadaya ISBN 9790025939
  2. Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  3. a b c d e Erlangga, Team (2009). Badai dan Angin Kencang. Bandung: Erlangga for Kids. ISBN 9789790154728. 
  4. a b Utoyo, Bambang (2007). Geografi: Membuka Cakrawala Dunia. Jakarta: PT Grafindo Media Pratama. ISBN 9789799255853. 
Nulis.jpg