Polistiréna

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bagiean kantétan polistirene.
Pamungkus tina polistyréné (Expanded)/EPS
Wadah yogurt tina bahan polistyréné
Spéktrum transmisi Infrabeureum film polystyrene.

Polystyrene (PS)/IPAc-en|ˌ|p|ɒ|l|i|ˈ|s|t|aɪ|r|iː|n /Polistiréné (PS) mangrupa polimér aromatik sintétik anu dijieun tina styrene monomer. Polistiréné wujudna bisa waé padet atawa busa-na. Sipat umum polistiréné geus jelas saperti teuas, sarta rada regas. Harga tiap kilona kawilang murah.[1] Polistiréné téh aslinamah bisa hérang/transparan, tapi bisa waé maké kelir éta gumantung kabutuhan. Sok dipaké ogé pamungkus luar (seperti mungkus kacang, CD, DVD jeung lain-laina), wadah (saperti "clamshell"), tutup, botol, gelas, jeung séndok, garpu sakali paké. [2] Hanjakalna polistiréné ieu lila pisan ancurna henteu biodegrade anu matak jadi bahan anu terus disawalakeun, pangpangna lamun ieu barang seug mah dipiceun samarangan ka susukan atawa got ieu plastik tangtuna bakal ngajadikeun hiji sabab banjir. Lantaran bisa mengpetan liang cai.

Recycling-Code von Polystyrol

Sajarah[édit | édit sumber]

Polystyrene/polistiréné kapanggih ku Eduard Simon dina taun 1839,[3] saurang apotékér ti Bérlin. Di storax ti Turki, manéhna nyuling/ distilled résin anu asalna tina geutah tangkal sweetgum orientalis anu ngandung minyak, anu hasilna dibéré ngaran styrol. Sababaraha poé tiharita ieu Simon manggihan yén styrol jadi jelly/ngageblég ku alatan aya oksida ("Styroloxyd"). Saterusna kimiawan John Buddle Blyth anu lahir 1845 jeung ahli kimia urang Jérman Agustus Wilhelm von Hofmann némbongkeun yén salila transformation styrol lumangsung henteu ngabutuhkeun oksigén. Maranéhanana nyebut ieu zat métastyrol. Panalungtikan satuluyna ngébréhkeun yén ieu kimia téh sarua pisan/idéntik jeung Styroloxyd. Dina taun 1866 Marcelin Berthelot nalungtik ieu formasi metastyrol / Styroloxyd ti styrol salaku prosés polimérisasi. Saengeusna 80 kaliwat kakara kapanggih yén manaskeun styrol bakalngahasilkeun réaksi kantétan makromolekul, manéhna ahli kimia organik Jerman Hermann Staudinger (1881-1965) nya dingaranan waé ieu zat téh nyaéta polystyrene.

Pausahaan IG Farben mimiti muka pabrik polystyrene di Ludwigshafen, dina taun 1931, ieu bakal jadi gaganti séng dina loba kagunaan. Sukses ieu kahontal nalika tumuwuh wadah réaktor pikeun nga extruded polystyrene ngaliwatan tabung/solobong/tube dipanaskeun tuliy dipotongan, ngahasilkeun polystyrene dina bentuk pellet/guruntulan.

Dina taun 1941, Dow Chemical nyiptakeun prosés Styrofoam.[4]

Saméméh taun 1949, insinyur kimia saengang Stastny (1908-1985) dimekarkeun pre-dilegaan manik PS ku incorporating hidrokarbon alifatik, saperti pentane. Di handap ieu mangrupa bahan baku pikeun molding bagian atawa extruding. BASF jeung Stastny diterapkeun keur patén nu dikaluarkeun dina 1949. Prosés molding ieu nunjukkeun di Kunststoff Messe 1952 di Düsseldorf. Produk anu ngaranna Styropor.

Struktur kristal tina polystyrene isotactic ieu dilaporkeun ku Giulio Natta.[5]

Dina taun 1954, Koppers Company di Pittsburgh, Pennsylvania, mekarkeun (EPS)/busa kalayan ngaran dagang Dylite.[6]

Dina taun 1960, Dart Container, mangrupa pabrik cangkir tina bahan busa pangbadagna, order kahiji maranéhanana.[7]

Taun 1988, AS mimiti ngabatesan ieu pamakéan busa polystyrene keur dipaké umum di Berkeley, California.[8]

Golongan Polistirene[édit | édit sumber]

Dumasar kana sipat pisik jeung paninggalian, ieu bahan polistirene dibédakeun kana opat golongan di antarana wae:

  1. GPPS PS (Basa Inggris: General Purpose Polystyrene), katempona herang/ transparan, teuas, sarta regas.
  2. HIPS (Basa Inggris: High impact Polystyrene), rada kuat henteu regas jiga GPPS warnana bodas susu (White opaque)
  3. EPS (Basa Inggris: Polystyrene Expandable; PSE di Prancis) EPS nyaéta busa padet kalayan kombinasi unik karakteristik, kawas herang, sipat panutup/insulasi, kakuatan keur nahan. EPS dipaké dina loba aplikasi kawas papan insulasi termal di gedong, bungkusan, paragi nyimpen barang berharga jeung bungkusan dahareun.[9]

Barang anu dihasilkeun[édit | édit sumber]

Polystyrene/polistirene lolobanaa dipaké dina mesin citakan /injection molding, sistem sedot vacuum forming, atawa di extruded, expandedPolystyrene/polistirene dijieun maké citakan husus . Polystyrene/polistirene kopolimer ogé bisa dijieun; di dieu bahan ieu ngandung hiji ata leuwih monomers dicampurkeun kana stirene.[10][11] and starch[12]

Tingali oge[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg



Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Common Plastic Resins Used in Packaging". Introduction to Plastics Science Teaching Resources. American Chemistry Council, Inc. Diakses tanggal 24 December 2012. 
  2. ulpospector
  3. The history of plastics. Inventors.about.com (15 June 2010). Retrieved 25 December 2011.
  4. "Invention of STYROFOAM™". Dow Chemical. Diakses tanggal 23 December 2012. 
  5. doi:10.1007/BF02731861
    This citation will be automatically completed in the next few minutes. You can jump the queue or expand by hand
  6. Page 207 of Rigid Plastics Foams 2nd edition by T.H. Ferrigno published in 1967.
  7. "Celebrating 50 Years of Excellence in People and Products". Dart Container Corporation. Diakses tanggal 23 December 2012. 
  8. "Berkeley Widens Ban on Foam Food Containers". The Los Angeles Times. Citakan:ISO date/en. http://articles.latimes.com/1988-06-16/news/mn-6881_1_foam-food-containers. Diakses pada 23 December 2012 
  9. plasticeurope
  10. Doroudiani S, Kortschot MT (2004). "Expanded Wood Fiber Polystyrene Composites: Processing-Structure-Mechanical Properties Relationships". Journal of Thermoplastic Composite Materials 17: 13–30. doi:10.1177/0892705704035405. 
  11. Doroudiani, Saeed; Chaffey, Charles E.; Kortschot, Mark T. (2002). "Sorption and diffusion of carbon dioxide in wood-fiber/polystyrene composites". Journal of Polymer Science Part B: Polymer Physics 40 (8): 723. doi:10.1002/polb.10129. 
  12. Mihai, M.; Huneault, M. A.; Favis, B. D. (2007). "Foaming of Polystyrene/ Thermoplastic Starch Blends". Journal of Cellular Plastics 43 (3): 215. doi:10.1177/0021955X07076532.