Bridge

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Olahraga Bridge.

Bridge atawa contract bridge mangrupa salah sahiji olahraga maén kartu anu merlukeun lolongkrang jeung kasempetan, utamana ngarumuskeun stratégi anu bisa ngasah uteuk pamaén. Salaku olahraga, bridge aya dina wengkuan World Bridge Federation (WBF), anu diadegkeun dina taun 1958. Di Indonésia, atlét bridge nasional anu aya dina papayung organisasi induk anu disebut Persatuan Bridge Indonésia (GABSI) anu diadegkeun taun 1953 sarta ngagabung jeung Organisasi WBF dina taun 1960. [1] Poé Bridge Nasional sok mindeng direuah-reuah unggal ping 12 Nopémber. [2]

Sajarah[édit | édit sumber]

Awalna ieu olahraga dipikawanoh di Inggris kira-kira awal abad ka-16. Bridge mimiti populer dina taun 1860-an di kalangan padagang jeung diplomat Yunani, Turki, Arménia, Rusia jeung daérah Mediterania Wétan . Pamingpin pangluhurna Cina, Deng Xiaoping resep kana bridge nepi ka anjeunna jadi pupuhu Asosiasi Bridge di Cina. Bridge asup ka Indonésia disangka dibawa ku Walanda dina taun 1880-an. GABSI kakara kabentuk dina ping12 Désémber 1953, sedengkeun kajuaraan nasional munggaran di Yogyakarta dilaksanakeun dina taun 1957. [3]

Cara maén[édit | édit sumber]

Méja Bridge.

Léngkah dina bridge nyaéta kawas kieu.

  • Kabéh pamaén diuk nyanghareupan pasanganna, nyaéta Kalér nyanghareup ka Kidul (AS) jeung Wétan nyanghareup ka Kulon (TB).
  • Bawa kartu nu disadiakeun dina papan kartu (board).
  • Susun kartu dina leungeun ambéh lawan (bek) teu nyaho kartu nu dicekel.
  • Pamaén ngitung poin aranjeunna.
  • Tulis éta dina bidding sheet atanapi kertas Panawaran pikeun milarian sabaraha poin anu kudu ditambahkeun kana poin pasangan.
  • Nangtukeun kontrak.
  • Declarer ngajalankeun kaulinan dimimitian ku kalungguhan/muka kartu ka kénca ti declarer posisi kartu nyanghareup ka handap dina méja.
  • Dummy nembongkeun kartu anu aya dina leungeun.
  • Lead dibuka ku lawan, tanda yén lomba geus dimimitian. Kaulinan dimimitian ku ngaluarkeun kartu saarah jarum jam bolak-balik, bisa jadi teu miheulaan sarta kudu ngadagoan giliran.
  • Saha waé anu meunang pertandingan miboga hak ngaluarkeun kartu satuluyna sakumaha anu dipikahoyong jeung muter nuturkeun kahayang. lomba réngsé nalika kartu geus dimaénkeun,
  • Pamaén nulis nilai dina lambar skor nurutkeun kartu anu dimeunangkeun. Lamun meunang, kartu aya dina posisi potrait, tapi lamun kartu leungit mangka dina posisi landscape. Anu diitung nyaéta kartu anu posisina potrait tuluy dijumlahkeun tuluy diasupkeun skor kana tabél lembar skor. [4]

Aturan pertahanan[édit | édit sumber]

Pikeun ngaronjatkeun kamampuh pertahanan aya 10 aturan dasar anu kudu dikuasai.

  1. Nengetan deukeut kursus hiji tawaran. Ulah ngan ngadangukeun, tapi anjeun kedah nyobian ngagambar conclusions ngeunaan kamungkinan nahan ti lawan Anjeun.
  2. Nanyakeun ka lawan harti wawaranana. Cara nanya teu nanya pisan, nanya ka unggal lawan nawar, nanya lamun prosés Panawaran geus réngsé sarta nanya husus lamun pamaén teu ngarti.
  3. Coba ulah ganda lamun lawan Anjeun ngalaman tawaran jieunan kayaning Gerber, Splinter jeung jas kaopat forcing, iwal eta dianggap pohara penting pikeun nyadiakeun informasi akurat ka babaturan anjeun. Sabab lamun ngalaman ganda, lawan anjeun bakal boga 3 pilihan pass, reduble atawa nawar nu bisa dipaké pikeun tujuan nu tangtu. Aturan ieu henteu lumaku pikeun ngarahkeun ganda .
  4. Taktik Panawaran diperyogikeun tapi henteu psikis .
  5. Candak kalungguhan normal. Anjeun kudu meunang dipaké pikeun neraskeun mingpin mitra iwal aya alesan compelling pindah ka narajang warna séjén.
  6. Candak waktos mikir ngeunaan kasempetan trik munggaran.
  7. Nalika lawan maén warna panjang, bek kedah miceun sababaraha kali kalayan kadewasaan kaputusan anu dilakukeun ku pamikiran. Sami kudu dipigawé nalika bek nyekel sababaraha kartu konci.
  8. Konsistén ngagunakeun sinyal sapuk saméméhna, ulah ngalakukeun eta otomatis.
  9. Hindarkeun sinyal anu mangpaat pikeun lawan anjeun.
  10. Coba ulah mairan. [5]

Polemik[édit | édit sumber]

Uni Éropa negeskeun yén kaulinan sasak sanés kagiatan olahraga. Pangadilan Éropa tina Kaadilan (ECJ) geus jelas nampik gugatan pikeun pangakuan sasak salaku kagiatan olahraga nu geus Filed ku Inggris Bridge Union (EBU). kaputusan Pangadilan Éropa éta unanimous yén sasak teu dianggap kagiatan olahraga, sabab teu minuhan sarat unsur fisik signifikan bari maén. Hakim gugatan nyatakeun yén sasak ngan ukur ngalibatkeun logika, mémori, perencanaan, sareng tiasa dianggap kagiatan anu mangpaat pikeun kaséhatan méntal sareng fisik, sanés kagiatan olahraga anu saleresna.

Hakim pageuh yakin yén sasak teu kaasup konsép olahraga. Samentara éta, Komite Olimpiade Internasional (IOC) geus dipikawanoh sasak salaku olahraga saprak ngadegna taun 1998. Husus pikeun Indonésia, General Manager Persatuan Jambatan Indonésia (PB GABSI) junun ngayakinkeun Olympic Council of Asia (OCA) dina tanggal 11 Oktober 2016, sangkan sasak jadi olahraga dina Asian Games 2018. Dina Asian Games 2018, genep katégori dipertandingkeun, nya éta tim putra, tim campuran, tim putri, tim super campuran, pasangan lalaki jeung campuran.[6]

Ngasah uteuk[édit | édit sumber]

Dina ulikan 2014 diterbitkeun ku Universitas Wisconsin-Madison kapanggih yén maén kartu bisa mantuan jalma heubeul ngajaga naluri seukeut. Panaliti mendakan yén frékuénsi maén kartu aya hubunganana sareng volume otak di sababaraha daérah anu parah kapangaruhan ku Panyakit Alzheimer . Pamaén ogé nyetak langkung luhur dina tés kognitif langkung sering. Ningali jenis kaulinan sasak anu beurat ngandelkeun memori, sasak dianggap kaulinan anu ngaronjatkeun fungsi kognitif otak sarta kakuatan konsentrasi. Sanajan can aya panalungtikan ilmiah nu nyebutkeun yén sasak bisa nyegah batur ti pikun atawa Alzheimer. Hal pangpentingna nyaéta yén kaulinan ieu masih cocog pikeun manula.[7]

Henteu ngan éta, maén sasak bisa jadi bentuk paling éféktif rélaxasi. Sasak disebut hal paling calming sabab aya dina kategori kaulinan pisan hese, solusi oge hese neangan, tapi konsékuansi tina nyieun kaputusan salah ngan ngakibatkeun kaleungitan titik dina urutan. Kaulinan kartu ieu dianggo pikeun ngajantenkeun mémori jalma beunghar sapertos Bill Gates sareng Buffet langkung lami. Panalungtikan diterbitkeun dina Journal of American Academy of Neurology menyimpulkan yén jalma anu kalibet dina kagiatan otak-stimulating ngalaman leungitna memori laun. Sasak tiasa janten salah sahiji kagiatan anu paling capé pikeun otak, tapi éta mangrupikeun latihan anu pangsaéna pikeun bersantai otak. [8]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Kaulinan sasak ngabogaan sababaraha mangpaat, diantarana intelegensi latihan, sportivitas jeung dedikasi luhur, latihan jeung ngamekarkeun kamampuh hiji dina pamikiran kritis, sistematis, jeung ngabogaan kateguhan mental, [9] ngaronjatkeun memori jeung kaahlian konsentrasi, ngaronjatkeun kamampuh pikeun ngarumuskeun jeung ngaropéa strategi ( rencana ). ), ngamekarkeun kaahlian nyieun kaputusan sarta gawé babarengan, ngaronjatkeun kaahlian logika jeung kaahlian analitis, ngaronjatkeun kaahlian sosial sarta bisa ngamekarkeun poténsi diri dina nyieun kaputusan pikeun nungkulan sagala masalah nu disanghareupan. [10]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Harismi, Asni. "Olahraga Bridge, Latihan Otak yang Bisa Cegah Demensia". SehatQ (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2022-02-28. 
  2. Arifin, Zainal. "Peringati Hari Bridge Digelar Open Turnamen". rri.co.id. Diakses tanggal 2022-02-28. 
  3. Jusuf, Windu (2018-08-28). "Mengapa Bos Djarum Hingga Bill Gates Menggilai Permainan Bridge?" (dalam bahasa id). Tirto.id. https://tirto.id/mengapa-bos-djarum-hingga-bill-gates-menggilai-permainan-bridge-cVt3. Diakses pada 2022-02-28 
  4. Yono, Topo (2019-03-13). "FENOMENA PERMAINAN MINI BRIDGE DI GABSI JEMBER" (dalam bahasa en). Biormatika : Jurnal ilmiah fakultas keguruan dan ilmu pendidikan 5 (01): 23. doi:10.35569/biormatika.v5i01.411. ISSN 2580-6335. http://ejournal.unsub.ac.id/index.php/FKIP/article/view/411. 
  5. Manoppo, Benny. "Sepuluh Aturan Defence Dalam Bridge". BeritaManado.com: Berita Terkini Manado, Sulawesi Utara (dalam id-ID). Diakses tanggal 2022-02-28. 
  6. Fitrazana, Fatimah Artayu (2018-07-18). "Kisah 'Seni' Bermain Kartu Remi, Bridge Bisa Masuk Cabang Olahraga di Asian Games 2018" (dalam bahasa id). Tribunnews.com. https://jogja.tribunnews.com/2018/07/21/kisah-seni-bermain-kartu-remi-bridge-bisa-masuk-cabang-olahraga-di-asian-games-2018. Diakses pada 2022-02-28 
  7. Dwiputra, Krisna Octavianus. "Yuk, Latihan Otak dengan Bridge seperti Bambang Hartono". klikdokter.com. Diakses tanggal 2022-02-28. 
  8. Fiansyah, Rahmat. "Ini Alasan Orang-Orang Kaya Gemar Bermain Bridge". iNews.ID (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2022-02-28. 
  9. Indah, Debby; Mulyadi, Hendri (2020-10-20). "PENGENALAN PERMAINAN MINI BRIDGE PADA SISWA SMP NEGERI 7 RAMBAH SAMO KABUPATEN ROKAN HULU" (dalam bahasa id-ID). JURNAL MASYARAKAT NEGERI ROKANIA 1 (2): 2. ISSN 2776-5377. https://e-jurnal.rokania.ac.id/index.php/jmnr/article/view/18. 
  10. Indah, Debby; Sari, Nurtia Nilam (2018-12-06). "APLIKASI PENDEKATAN ACTIVE LEARNING TERHADAP KEMAMPUAN PERMAINAN MINI BRIDGE SISWA KELAS IV SD NEGERI 004 RAMBAH SAMO" (dalam bahasa en). JURNAL PENDIDIKAN ROKANIA 3 (3): 339. ISSN 2548-4141. https://e-jurnal.stkiprokania.ac.id/index.php/jpr/article/view/180.