Cangkaruk

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cangkaruk

Cangkaruk (sésa) nyaéta sangu sésa beunang moé nepi ka garing.[1][2] Maksudna supaya bisa ditunda dina waktu nu lila, wangunna kawas jadi béas deui.[2] Sawaktu-waktu bisa diasakan deui jadi sangu, utamana dikaluarkeun mangsa datang usum paceklik.[2] Cangkaruk ogé nunjul kana, béas ketan beunang nyangray atawa digoréng tuluy di tutu tapi henteu nepi ka lembut.[3] Ilaharna dipaké dina upacara budaya, pangantén dina waktu saminggu saméméh prungna hajat kawinan unggal poé kudu ngadahar cangkaruk ketan. [3] Sagigireun diolah jadi sangu deui, cangkaruk ogé dijieun kadaharan séjén nu leuwih pikaresepeun.[4] taya lian diolah jadi opieun atawa lalawuh nu amis, bisa ogé dipaké nyuguhan paréng aya sémah ka imah.[4]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Luthfiyani, lulu (2016-01-01). Frasa Lingua. ISBN 9786026475275. 
  2. a b c Rosidi, Ajip (2010-10-20). Ensiklopedi Sunda: alam, manusia, dan budaya, termasuk budaya Cirebon dan Betawi. Universitas Michigan: Pustaka Jaya. ISBN 9789794192597. 
  3. a b Inventarisasi dan Dokumentasi Kebudayaan Daerah (Indonesia), Proyek (2006-12-18). Arti perlambang dan fungsi tata rias pengantin dalam menanamkan nilai-nilai budaya daerah Kalimantan Selatan. pp. 105–107. 
  4. a b Djarani (1997). Cerita rakyat dari Kalimantan Selatan, Volume 2 Seri pendidikan budaya. Grasindo. p. 51. ISBN 9789796691692. 
Nulis.jpg