Cangkilung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Goréng cangkilung di pasar Bangkok

Cangkilung ; Omphisa fuscidentalis, nyaéta hileud/(larva ngengat) Gegeremet anu hirup dina jero buku-buku tangkal awi. Cangkilung loba dimangpaatkeu pikeun eupan mangsa keur nguseup, maraban sato piaraan saperti lauk arwana, jeung rupa-rupa manuk,[1]. Cangkilung ilaharna dijual di toko pakakas paragi nguseup ogé toko manuk piaraan.

Cangkilung henteu matak ngaganggu kana hirupna tangkal awi, hanjakal éta tangkal awi anu dicicingan ku cangkilung jadi henteu kuat kawas tangkal awi anu séjén. Aya sababaraha spésiés cangkilung anu geus dipikanyaho : utamana di Thailand, O. fuscidentalis, D. hamiltonii, D. strictus , Bambusa nutans , B. blumeana , Gigantochloa albociliata, jeung G. nigrociliata

Asal muasal[édit | édit sumber]

Cangkilung hirup dina tangkal awi tur mikaresep daérah anu tiis loba kapanggih di Indonesia, Thailand, Laos, jeung Myanmar ogé wewengkon anu deukeut jeung Provinsi Yunnan di Cina. Tayalian ti gegeremet/ngengat anu déwasa hirupna ngan saukur 2 bulan, Juli jeung Agustus. mangrupa asal muasal cangkilung dimimitian ti éta gegeremet bikang ngendog lobana 80-130 siki, éta endog diteundeun dina deukeut pugur awi ngora/iwung, ieu endog megar jadi larva di mana geus umur 12 poé, kelirna semu coklat jeung baruluan. di mana geus megar maranehna ngaliang kana jero tangkal awi anu dicicingana. tilu poé ti harita ieu larva kelirna robah jadi bodas. Tiwangkid harita aya kana 45 nepika 60 poé ieu hirup dina jero buku tangkal awi. Cangkilung mimiti ngaliang pindah kana buku awi séjéna ieu kaayaan disebutna "diapause".

Cangkilung beunang ngasakan

Mangpaat cangkilung[édit | édit sumber]

Geus dipiwanoh cangkilung téh dimangpaatkeun pikeun eupan nguseup. Tapi teu saeutik ogé cangkilung anu diparabkeun ka sato piaraan mangrupa (extra fooding), di Cina mah komo cangkilung téh diasakan dijieun kadaharan anu ngeunah tur loba pisan mangpaatna. [2]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]