Cedo

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cedo

Cedo nyaéta wadah paranti sipatan anu sok dipaké nyieun gurat dina kai anu rék diragaji sangkan lempeng [1].

Pedaran[édit | édit sumber]

Cedo dina wangun sederhana dijieun tina kai sagedé dampal leungeun kandelna kurang leuwih 10 senti méter, luhurna dipolongoan dua paranti neundeun gulungan benang hiji, hijina deui paranti neundeun kapas anu dibaseuhan ku mangsi hideung atawa ku bubuk areng/Apu sangkan gampang dipupus. Mangsa ditarik benang ngaliwatan liang tempat kapas beunang ngamangsian, benang anu kaluar jadi milu baseuh kumangsi, Tungtung benang maké kakait paranti ngaitkeun kana tungtung kai anu baris dipotong, tungtung anu hijina deui dibatek ka tungtung kai anu hiji deui[2]. Di mana geus manteng jeung luyu ukuranna, benang anu manteng tadi diciwit bari diangkat ka luhur kurang leuwih 5 sénti, tuluy dileupaskeun deui sangkan ngajeprét kana luhureun kai. ku lantaran benang manteng tur baseuh kumangsi tempona ngajeprét kana kai téh ninggalkeun tapak mangsi anu lempeng luhureun kai, benang paranti ngaguratan ieu dijieun tina benang bahan kapas atawa sutra[3].

Cédo jeung tali anu maké kakait

Sajarah[édit | édit sumber]

Cedo tina apu geus dipaké timangsa Mesir kuno kénéh, tuluy dipaké nepi ka kiwari aya diunggal nagara, wangunna ogé rupa-rupa gumantung kana budaya séwang-séwangan. Sanajan wangun jeung ngagunakeun cukup basajan,[4] Cedo minangka pakakas anu mibanda mangpaat anu kawilang gedé pikeun kalumangsungan nyieun hiji wangun jeung wangunnan [5].

Tempo ogé[édit | édit sumber]

  1. Ragaji
  2. Patik
  3. Palu
  4. Sugu

Dicutat tina[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg