Ragaji

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Ragaji nyaéta hiji pakakas anu dipaké pikeun neukteuk atawa meulah zat padet biasana kai, beusi, batu, plastik, és jeung sajabana. Dijieun tina beusi waja anu ipis, Aya ogé ragaji anu dijieun mangrupa ranté duanana mibanda huntu anu sareukeut.[1][2]

Ragaji parunggu asal abad ka 17 Akrotiri

Sajarah[édit | édit sumber]

Jaman baheula pakakas anu mangrupa ragaji dijieun tina bahan batu, obsidian, Haremis laut, ogé huntu lauk hiu.[3] Di Mesir aya disimpen ragaji kuna titinggal dina mangsa dinasti mimiti, kurang leuwih 3,100-2,686 SM dijieun tina bahan parunggu, Dina abad ka tilu mangsa jaman beusi. Urang Romawi geus mekarkeun hiji péso anu ipis, sarta heuras anu dimangpaatkeun pikeun meulah batu.[4]

Bahan pikeun nyiuen ragaji[édit | édit sumber]

  • Waja

Ampir kabéh ragaji maké bahan waja, salian ti kuat, murah jeung gampang dijieun. Bahan waja ogé mibanda sipat-sipat anu dipikabutuh ku rupa-rupa ragaji.

  • Kuningan

Kuningan mibanda sipat heuras. Lolobana dipaké pikeun ragaji balik, hargana kawilang murah, ogé gampang didaur ulang.

  • Inten

Loba ragaji anu huntuna dijieun tina bahan inten nu mibanda sipat teuas kacida, bisa di paké pikeun neukteuk bahan teuas ogé bahan regas, bahan abrasi upamana, batu, beton, aspal, batu bata,keramik, kaca, semikonduktor ,batu permata. Jeung réa-réa deui.[5]

  1. dipaké dina tungtung huntu ragaji
  2. dipaké dina Sakabéh bagéan Ragaji

Rupa-rupa Ragaji[édit | édit sumber]

Ragaji Biasa[édit | édit sumber]

Ragaji biasa (Handsaws) atawa ragaji anu dipakéna ngandelkeun kakuatan leungeun. Biasana mah rada kandel jeung kawilang heuras dipa paneukteuk, sababaraha conto handsaws .

Ragaji Balik[édit | édit sumber]

Ragaji balik (backsaw) nyaéta ragaji anu mibanda sipat heuras jeung sipat neukteukna sabalikna, biasana loba dimangpaatkeun di béngkél kai ku lantaran kawilang gancang jeung rapih di mana dipaké neukteuk. Ku sabab heuras jeung mibanda tulang tonggong ieu ragaji henteu bisa dipaké neukteuk kai anu gedé atawa neukteuk leuwih jero deui.

Ragaji Tanaga mékanis[édit | édit sumber]

Nyaéta ragaji anu maké tanaga mékanis dina prakna dipaké. Umumna maké tanaga listrik.[6]

  • Péso Ragaji Reciprocating

Nyaéta salah sahiji ragaji mékanik anu cara neukteuk pésona ka luhur ka handap/push jeung pull reciprocating, dihandap ieu aya sababaraha conto ragaji reciprocating:

  • Ragaji Mesin péso buleud
  • Continuous band

nyaéta ragaji anu dilengkepan ku band/pita anu muter terus-terusan ngaliwatan dua atawa leuwih roda anu muter temahna bisa ngahasilkeun tanaga pikeun ngagerakkeun ragaji. dihandap sababaraha Continuous band

  • Ragaji Ranté

nyaéta ragaji anu dilengkepan ku ranté pikeun nempatkeun péso ragajina, dipaké neukteuk tangkal kai, és sakapeung kana beton ogé.

Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]

  1. Tungsten karbida, ditempe 26 September 2015

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. KBBI ditempo 26 September 2015
  2. Ragaji hiji alat
  3. P. d'A. Jones and E. N. Simons, "Story of the Saw" Spear and Jackson Limited 1760-1960
  4. Walter B. Emery Excavations at Saqqara, The Tomb of Hemaka and Hor-Aha, Cairo, Government Press, Bulâq, 1938 (2 vols)
  5. Types of Saw Blades
  6. Ragaji mesi


Nulis.jpg