Kapas

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gossypium
Gossypium barbadense
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Malvales
Kulawarga: Malvaceae
Génus: Gossypium
L.
Spésiés

Tempo Gossypium

Kapas siap dipanén
Gambar:Cotton1943 cropped.jpg
Metik kapas di Georgia, USA, taun 1943

Kapas nyaéta ngaran hiji tuwuhan nu ngahasilkeun serat nu lemes nu tumuwuh sabudeureun sikina sarta tumuwuh di daérah tropis jeung subtropis. Serat ieu tuluy digulung jadi benang sarta digunakeun pikeun nyieun kaén (tékstil).

Kapas mangrupakeun tuwuhan nu gedé ajénna lantaran ngan kira-kira 10% tina beuratna ilang dina pemrosésan. Waktu lilin, protéin, jll. disingkirkeun, sésana nyaéta polimér alami tina sélulosa murni. Sélulosa ieu kasusun rapih sahingga méré kapas sifat kekuatan, daya tahan sarta daya serep nu mandiri.

Produksi[édit | édit sumber]

Kiwari kapas dihasilkeun di réa patempatan di dunya, kaasup Eropa, Asia, Afrika, Amérika, jeung Australia, ngandelkeun tangkal kapas anu pinilih sahingga bisa dihasilkeun serat nu leuwih réa. Dina taun 2002, kapas dipelak di 330.000 km² huma, 47 milyar ton kapas atah saharga 20 milyar dolar AS dipelak dina yaun éta.


Mangpaat[édit | édit sumber]

Sajaba ti jadi bahan dasar industri tékstil, kapas ogé dipaké dina kecrik lauk, saringan kopi, ténda, jeung pangwates buku. Duit Cina munggaran dijieun tina serat kapas, ogé duit dollar Amérika Sarikat modéren.

Denim, sarupaning pakan nu tahan lila, jeung kalolobaan kaos (T-shirt) sabagéan gedé dijieun tina kapas.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

Tumbu ka luar[édit | édit sumber]