Cicipir

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
kecipir atawa jaat

Kecipir atawa jaat nyaéta sayuran kacang-kacangan anu boga ngaran Latén Psophocarpus tetragonolobus L.[rujukan?] Sayuran iéu umumna dijual di pasar tradisional padésaan.[rujukan?] Jelema biasana ngadahar daun jeung polong kecipir.[rujukan?] Sedengkéun anu biasana dijual di pasar ngan polong kecipir.[rujukan?] Polong kecipir anu masih ngora ngeunah didahar atah, dijiéun urab atawa ditumis.[rujukan?] Sedengkeun, kecipir anu géus kolot dicokot kacangna kéur ngemil jeung bahan nyieun kécap.[rujukan?] Kecipir ayeuna geus diproduksi di sababaraha daérah pikéun kabutuhan kedelé di jero nagri anu poé ayeuna masih diimpor.[rujukan?] Di padésaan, daun kecipir masih kénéh didahar.[rujukan?] Daun kecipir bisa ngaganti daun kacang panjang lamun keur euweuh pasadiaan kadahara[rujukan?]n. Daun kecipir téh lumayan teuas, matakan kudu dikulub atawa ditumis héula sangkan ngeunah didaharna.[rujukan?]

Gizi jeung Mangpaat Kecipir[édit | édit sumber]

Buah kecipir biasa dimangpaatkeun keur lalab [1]. Kecipir ogé ngandung hasiat hérbal, di antarana pikeun ubar panon jeung radang ceuli, ngubaran bisul, panambah napsu dahar, jeung anti oksidan[2]. Iwal ti éta, kecipir ogé ngandung loba mineral anu diperlukeun ku awak, salah sahijina nyaéta kalsium jeung fosfor.[rujukan?] Éta dua rupa mineral téh miboga mangpaat pikeun ngalindung huntu jeung pikeun nambahan tanaga dina waktu gering [3].

Beunghar ku protein nabati[édit | édit sumber]

Kecipir nyaéta sayuran anu loba ngandung protein.[rujukan?] Bagian anu loba ngandung protein téh di bagéan polong.[rujukan?] Kandungan protein di polong kecipir ngora téh 2,9 mg/100g. [rujukan?]Kandungan protein éta ningkatkéun jalan jeung nambahna umur polong.[rujukan?]polongna wungkul, daun kecipir ogé loba ngandung protein.[rujukan?] Kandungan protein di daun kecipir téh 5,0-7,6g/100gram.[rujukan?] Jumlah éta téh lebih gedé dari protein di bayem anu ngan 3,6g/100gram.[rujukan?]

Sumber Lemak Nabati anu alus[édit | édit sumber]

Komponen gizi di jero polong kecipir téh kaasup lengkep.[rujukan?] Kecipir ngandung karbohidrat, protein, lemak, mineral, jeung vitamin.[rujukan?] Beuki kolot, kadar masing-masing komponen beuki ningkat, utamana kadar karbohidrat, protein, jeung lemakna.[rujukan?] Siki kecipir nyaéta sumber protein jeung lemak anu alus.[rujukan?] Protein nabati di biji kecipir bisa disaruakeun kualitasna jeung protein dijero kacang kedelé.[rujukan?] Matakna, lamun kecipir kolot anu téu ngéunah didahar, dahar bijina baé kéur ngemil.[rujukan?] Siki kecipir anu géus kolot bisa dikulub atawa digoreng kawas kacang-kacangan anu séjén.[rujukan?]

Ngajaga Kasehatan Pencernaan[édit | édit sumber]

Kecipir loba ngandung serat.[rujukan?] Alus dina polong atawa bijina.[rujukan?] Serat nyaéta karbohidrat anu téu bisa dicerna ku usus leutik, atanapi bisa férméntasi ku mikroflora-mikroflora anu aya dina usus badag.[rujukan?] Serat bakal ningkatkéun gerak péristaltik usus nepi ka kadaharan bisa gancang kadorong ka saluran pamicéunan.[rujukan?] Serat ogé ningkatkéun masa fésés.[rujukan?] Feses ogé jadi lewih lunak nepi ka gampang ngaluarkéun feses.[rujukan?] Ayana serat diperlukéun pikeun ngajaga kasehatan usus.[rujukan?] Sangkan pamicéunan lancar, usus jadi bersih ti racun jeung anu ngalantarankeun borok usus.[rujukan?] Borok usus téh nyaéta salah sahiji pamicu kanker usus.[rujukan?]

Galeri[édit | édit sumber]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. Khasiat dan Manfaat Kecipir (diakses 17 Mei 2015)
  2. Kecipir tanaman sayur kaya manfaat (diakses 17 Mei 2015)
  3. Luar biasanya manfaat kecipir (diakses 17 Mei 2015)