Daptar Juara Dunya Motor 500cc/MotoGP

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
A man wearing a white leather top with writing on it. His arms are crossed and there is a man standing in front to his left.
Giacomo Agostini, anu meunang rékor dalapan kali Kajuaraan Dunya 500cc.

Balap motor Grand Prix nyaéta kajuaraan balap motor utama, nu geus dibagi jadi tilu kelas saprak 1997: 125cc, 250cc jeung MotoGP. Kelas nu geus dieureunkeun nyaéta 350cc, 50cc / 80cc sarta Motor gandengan.[1] Kelas utama nyaéta MotoGP, nu saméméhna katelah minangka kelas 500cc.[1] Kajuaraan Dunya balap jalan aspal Grand Prix diadegkeun dina taun 1949 ku badan pangalola olahraga, nyaéta Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM), sarta nyaéta balap motor Kejuaraan Dunia nu pangkolotna nu pernah aya.[2] Motor nu digunakeun di MotoGP nyaéta tujuan nu diwangun pikeun olahraga, sarta teu bisa dibeuli ku masyarakat umum sabab teu meunang dipaké di jalam umum.[2] Di tengah-tengah taun 1970-an nepi ka 2002, kelas atas balap GP diwenangkeun 500cc kalayan maksimal opat séher, teu paduli naha mesin éta 2 tak atawa 4 tak.[2] Parobahan paraturan diwanohkeun dina taun 2002, pikeun ngagampilkeun pantahapan mesin 2 tak.[3]

Satiap usum ngawengku 12 nepi ka 18 Grands Prix nu direbutkeun di sirkuit katutup, sabalikna jalan umum. Hasil peunteun dina kajadian ieu diitung kalayan purah balap sarta konstruktor kajuaraan dunya. kajuaraan purah balap jeung konstruktor nyaéta kajuaraan nu misahtap dumasar kana sistim peunteun nu sarua. Jumlah peunteun nu dibikeun dina ahir satiap balapan ka 15 purah balap kualifikasi pangluhurna dumasar kana posisi maranéhna anggeus balapan. Peunteun ditarima ku masing-masing purah baqlap nu anggeus balapan, ti posisi ka 1 nepi ka 15: 25, 20, 16, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Sacara historis, aya sababaraha sistim peunteun.[4] Hasil ti sakabéh Grand Prix mangsa ieu diitung kalayan kajuaraan; Di mangsa katukang, ngan sajumlah hasil nu diitung..[5]

Giacomo Agostini geus meunang sababaraha kali kejuaraan, dalapan kali, kaasup rékor tujuh kali juara ti 1966 nepi ka 1972. Marc Márquez nyaéta nu pangngorana nu meunang kajuaraan; manéhna 20 taun sarta 266 poé nalika manéhna ngahontal juara taun 2013.[6] Purah balap urang Italia panglobana nu meunang kajuaraan; genep pura balap geus meunang total dua puluh kajuaraan. Purah balap ti Britania Raya geus meunang kadua panglobana; genep pura balap geus meunang total tujuh kajuaraan. Purah balap ti Amérika geus meunang katilu panglobana, Tujuh purah balap geus meunang total lima belas kajuaraan.[7] Leslie Graham meunang kajuaraan nu mimiti taun 1949. Marc Márquez ti tim Honda nu nyekel gelar juara ayeuna.[8]

Juara[édit | édit sumber]

Katerangan
dagger Juara ogé meunang Kajuaraan 350cc dina usum éta
* Juara ogé meunang Kajuaraan 250cc dina usum éta
&
Nunjukkeun informasi teu aya
  • Kolom "Usum" nujul kana usum kompetisi dilaksanakeun, sarta wikilinks ka artikel ngeunaan usum éta.
  • Kolom "Margin" nujul kana margin peunteun di mana nu meunang ngéléhkeun runner-up..

Kalayan usum[édit | édit sumber]

Juara 500cc/MotoGP
Usum Nagara Purah Balap Konstruktor Grand Prix Pole Meunang Podium Lap panggancangna Peunteun Marjin
1949 Bandéra Britania Raya United Kingdom Graham, LeslieLeslie Graham AJS 5 &
2 3 3 30 2
1950 Italia Italia Masetti, UmbertoUmberto Masetti Gilera 6 &
2 4 1 28 1
1951 Bandéra Britania Raya United Kingdom Duke, GeoffGeoff Dukedagger Norton 8 &
4 4 2 35 4
1952 Italia Italia Masetti, UmbertoUmberto Masetti Gilera 8 &
2 4 2 28 3
1953 Bandéra Britania Raya United Kingdom Duke, GeoffGeoff Duke Gilera 9 &
4 5 1 38 14
1954 Bandéra Britania Raya United Kingdom Duke, GeoffGeoff Duke Gilera 9 &
5 6 4 40 20
1955 Bandéra Britania Raya United Kingdom Duke, GeoffGeoff Duke Gilera 8 &
4 5 6 36 6
1956 Bandéra Britania Raya United Kingdom Surtees, JohnJohn Surtees MV Agusta 6 &
3 3 2 24 8
1957 Italia Italia Liberati, LiberoLibero Liberati Gilera 6 &
4 5 1 32 12
1958 Bandéra Britania Raya United Kingdom Surtees, JohnJohn Surtees MV Agusta 7 &
6 6 5 32 12
1959 Bandéra Britania Raya United Kingdom Surtees, JohnJohn Surtees MV Agusta 8 &
7 7 6 32 10
1960 Bandéra Britania Raya United Kingdom Surtees, JohnJohn Surtees MV Agusta 7 &
5 6 6 46 20
1961 Bandéra Federation of Rhodesia and Nyasaland Rhodesia and Nyasaland Hocking, GaryGary Hockingdagger MV Agusta 10 &
7 7 9 48 8
1962 Bandéra Britania Raya United Kingdom Hailwood, MikeMike Hailwood MV Agusta 8 &
5 5 4 40 11
1963 Bandéra Britania Raya United Kingdom Hailwood, MikeMike Hailwood MV Agusta 8 &
7 7 7 40 19
1964 Bandéra Britania Raya United Kingdom Hailwood, MikeMike Hailwood MV Agusta 9 &
7 7 6 40 15
1965 Bandéra Britania Raya United Kingdom Hailwood, MikeMike Hailwood MV Agusta 10 &
8 8 8 48 20
1966 Italia Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini MV Agusta 9 &
3 8 2 36 6
1967 Italia Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini MV Agusta 10 &
5 8 4 46 0
1968 Italia Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini MV Agusta 10 &
10 10 10 48 14
1969 Italia Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini MV Agusta 12 &
10 10 10 105 58
1970 Italia Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini MV Agusta 11 &
10 10 9 90 28
1971 Italia Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini MV Agusta 11 &
8 8 9 90 32
1972 Italia Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini MV Agusta 13 &
11 11 12 105 19
1973 Bandéra Britania Raya United Kingdom Read, PhilPhil Read MV Agusta 11 &
4 8 1 84 20
1974 Bandéra Britania Raya United Kingdom Read, PhilPhil Read MV Agusta 10 4 4 7 1 82 13
1975 Italia Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini Yamaha 10 2 4 6 4 84 8
1976 Bandéra Britania Raya United Kingdom Sheene, BarryBarry Sheene Suzuki 10 4 5 6 3 72 24
1977 Bandéra Britania Raya United Kingdom Sheene, BarryBarry Sheene Suzuki 10 7 6 7 6 107 27
1978 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Roberts, KennyKenny Roberts Yamaha 11 2 4 7 6 110 10
1979 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Roberts, KennyKenny Roberts Yamaha 12 5 5 7 4 113 24
1980 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Roberts, KennyKenny Roberts Yamaha 8 2 3 6 4 87 15
1981 Italia Italia Lucchinelli, MarcoMarco Lucchinelli Suzuki 11 7 5 6 5 105 11
1982 Italia Italia Uncini, FrancoFranco Uncini Suzuki 12 1 5 7 1 103 27
1983 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Spencer, FreddieFreddie Spencer Honda 12 6 6 10 3 144 2
1984 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Lawson, EddieEddie Lawson Yamaha 12 2 4 9 3 142 31
1985 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Spencer, FreddieFreddie Spencer* Honda 12 10 7 10 6 141 8
1986 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Lawson, EddieEddie Lawson Yamaha 11 7 7 10 6 139 22
1987 Bandéra Australia Australia Gardner, WayneWayne Gardner Honda 15 10 7 11 8 178 20
1988 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Lawson, EddieEddie Lawson Yamaha 15 2 7 12 5 252 23
1989 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Lawson, EddieEddie Lawson Honda 15 1 4 13 3 228 17.5
1990 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Rainey, WayneWayne Rainey Yamaha 15 3 7 14 6 255 67
1991 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Rainey, WayneWayne Rainey Yamaha 15 6 6 13 8 233 9
1992 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Rainey, WayneWayne Rainey Yamaha 13 0 3 8 3 140 4
1993 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Schwantz, KevinKevin Schwantz Suzuki 14 6 4 11 2 248 34
1994 Bandéra Australia Australia Doohan, MickMick Doohan Honda 14 6 9 14 7 317 143
1995 Bandéra Australia Australia Doohan, MickMick Doohan Honda 13 9 7 10 7 248 33
1996 Bandéra Australia Australia Doohan, MickMick Doohan Honda 15 8 8 12 4 309 64
1997 Bandéra Australia Australia Doohan, MickMick Doohan Honda 15 12 12 14 11 340 143
1998 Bandéra Australia Australia Doohan, MickMick Doohan Honda 14 8 8 11 3 260 52
1999 Bandéra Spanyol Spanyol Crivillé, ÀlexÀlex Crivillé Honda 16 2 6 10 2 267 57
2000 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Roberts, Jr., KennyKenny Roberts, Jr. Suzuki 16 4 4 9 3 258 49
2001 Italia Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi Honda 15 4 11 13 10 325 106
2002 Italia Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi Honda 15 7 11 15 9 355 140
2003 Italia Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi Honda 16 9 9 16 12 357 80
2004 Italia Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi Yamaha 16 5 9 11 3 304 47
2005 Italia Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi Yamaha 17 5 11 16 6 367 147
2006 Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat Hayden, NickyNicky Hayden Honda 17 1 2 10 2 252 5
2007 Bandéra Australia Australia Stoner, CaseyCasey Stoner Ducati 18 4 10 14 6 367 125
2008 Italia Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi Yamaha 18 2 9 16 6 373 93
2009 Italia Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi Yamaha 17 7 6 13 6 306 45
2010 Bandéra Spanyol Spanyol Lorenzo, JorgeJorge Lorenzo Yamaha 18 7 9 16 4 383 138
2011 Bandéra Australia Australia Stoner, CaseyCasey Stoner Honda 17 12 10 16 7 350 90
2012 Bandéra Spanyol Spanyol Lorenzo, JorgeJorge Lorenzo Yamaha 18 7 6 16 5 350 18
2013 Bandéra Spanyol Spanyol Márquez, MarcMarc Márquez Honda 18 9 6 16 11 334 4
2014 Bandéra Spanyol Spanyol Márquez, MarcMarc Márquez Honda 18 13 13 14 12 362 67
2015 Bandéra Spanyol Spanyol Lorenzo, JorgeJorge Lorenzo Yamaha 18 5 7 13 6 330 5
2016 Bandéra Spanyol Spanyol Márquez, MarcMarc Márquez Honda 18 7 5 12 4 298 49

Sababaraha juara[édit | édit sumber]

Sababaraha kali juara 500cc/MotoGP
Purah Balap Total Usum
Italia Agostini, GiacomoGiacomo Agostini 8 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1975
Italia Rossi, ValentinoValentino Rossi 7 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009
Australia Doohan, MickMick Doohan 5 1994, 1995, 1996, 1997, 1998
Britania Raya Duke, GeoffGeoff Duke 4 1951, 1953, 1954, 1955
Britania Raya Surtees, JohnJohn Surtees 4 1956, 1958, 1959, 1960
Britania Raya Hailwood, MikeMike Hailwood 4 1962, 1963, 1964, 1965
Amérika Sarikat Lawson, EddieEddie Lawson 4 1984, 1986, 1988, 1989
Amérika Sarikat Roberts, KennyKenny Roberts 3 1978, 1979, 1980
Amérika Sarikat Rainey, WayneWayne Rainey 3 1990, 1991, 1992
Spanyol Lorenzo, JorgeJorge Lorenzo 3 2010, 2012, 2015
Spanyol Márquez, MarcMarc Márquez 3 2013, 2014, 2016
Italia Masetti, UmbertoUmberto Masetti 2 1950, 1952
Britania Raya Read, PhilPhil Read 2 1973, 1974
Britania Raya Sheene, BarryBarry Sheene 2 1976, 1977
Amérika Sarikat Spencer, FreddieFreddie Spencer 2 1983, 1985
Australia Stoner, CaseyCasey Stoner 2 2007, 2011
  • Kandel nandakeun purah balap nu aktip.

Kalayan konstruktor[édit | édit sumber]

Juara Konstruktor 500cc/MotoGP
Konstruktor Total
Italia MV Agusta 18
Jepang Honda 22
Jepang Yamaha 17
Jepang Suzuki 6
Italia Gilera 6
Britania Raya Norton 1
Britania Raya AJS 1
Italia Ducati 1

Kalayan Kabangsaan[édit | édit sumber]

Juara 500cc/MotoGP Kalayan Kabangsaan
Nagara Purah Balap Total
Italia Italia 6 20
Bandéra Britania Raya United Kingdom 6 17
Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat 7 15
Bandéra Australia Australia 3 8
Bandéra Spanyol Spanyol 3 7
Bandéra Federation of Rhodesia and Nyasaland Rhodesia and Nyasaland 1 1

Dicutat tina[édit | édit sumber]

Bibliograpi

  • Marshall, Anne (1997). Guinness Book of Knowledge. Guinness Publishing. ISBN 0-85112-046-6. 

Umum

  • "Winners". MotoGP. Diakses tanggal 7 May 2011. 

Spésifik

  1. a b Marshall 1997, p. 289
  2. a b c "Basics". MotoGP. Diakses tanggal 3 February 2012. 
  3. "Bikes". MotoGP. Diakses tanggal 3 February 2012. 
  4. "FIM Road Racing World Championship Grand Prix Regulations 2009" (PDF). Fédération Internationale de Motocyclisme. 31 January 2009. p. 44. Diakses tanggal 2 September 2009. 
  5. "Key Rules". MotoGP. Diakses tanggal 3 February 2012. 
  6. "Freddie Spencer". AMA Motorcycle Hall of Fame. Diakses tanggal 9 January 2012. 
  7. "America's winning heritage in MotoGP". MotoGP. Diakses tanggal 11 December 2008. 
  8. Rostance, Tom (Citakan:ISO date/en). "Jorge Lorenzo cruises to title as Stoner wins Australian GP". BBC Sport. http://www.bbc.co.uk/sport/0/motogp/20108371. Diakses pada 28 October 2012