Lompat ke isi

Dendereman

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Dendereman
Leonurus sibiricus
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
L. sibiricus
Ngaran binomial
Leonurus sibiricus

Dendereman, Léonurus sibiricus, spésiés hérba pituin Tiongkok, Mongolia, jeung Sibéria, tapi sumebar ka Semenanjung Malaysia, Sumatra, Jawa, Kalimantan, Bali, Sulawesi, Timor, Maluku, Pilipina, sarta nepi ka Amérika.[1][2][3] Dendereman asalna tina kulawarga Lamiaceae. [4] Loba kapanggih hirup di Asia kalér jeung kidul. [5] Kagolongkeun tutuwuhan liar, sakapeung sok ngahaja di pelak pikeun dijadikeun bahan ubar. [6]

Alkaloid[édit | édit sumber]

Léonurina, salahsahiji bahan aktif Leonurus sibiricus[7]

Kandungan alkaloid dina dendereman:[8]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Hirupna sausum, tangkal ajeg tur baruluan.  Jangkung bisa ngahontal 60-100. cm. Tangkalna  bubukuan, mibanda dahan, kelirna héjo. ref name=” In”/> Daun nunggal, wujudna ngaramo, tungtungna rérégéan, méncos ujuran tungtung jeung puhuna panjang 4-12 cm, rubak 5-14 cm, perenahna pasingareup-singareup, kelirna hejo. ref name=” In”/> Kembangna ngéntép dina karangan semu anu perenahna dina kélék daun/puhu deukeut tangkal. Kelopak méncos seukeut, kelurna bodas atau lembayung. [11]

Buahna masagi, beruang 2-4, coklat semu hideung. Sikina leutik  ngawujud tilu siku, kelirna hideung. [11]

Galeri[édit | édit sumber]

Baca ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Priyadi et al. (2010). Five hundred plant species in Gunung Halimun Salak National Park, West Java: a checklist including Sundanese names, distribution and use. CIFOR, Bogor, Indonésia. ISBN 978-602-8693-22-6 [1]
  2. "Plants profile for Leonurus Sibiricus (honeyweed)". USDA PLANTS. Diakses tanggal 2008-12-04. 
  3. "Leonurus sibiricus L.". GRIN Taxonomy for Plants. United States Department of Agriculture. Diakses tanggal 2015-08-01. 
  4. Heyne, K. (1913). De nuttige planten van Nederlandsch-Indië, tevens synthetische catalogus derVN verzamelingen van het Museum voor Technische- en Handelsbotanie te Buitenzorg. Museum voor Economische Botanie (Bogor, Indonesia): Batavia, Ruygrok. p. 125.  Disungsi21 Januari 20223
  5. Rätsch, Christian (2005). The Encyclopedia of Psychoactive PlantsRätsch. Singapura: Inner Traditions/Bear. p. 10. ISBN https://books.google.com/books/about/The_Encyclopedia_of_Psychoactive_Plants.html?hl=id&id=8V0oDwAAQBAJ#v=onepage&q=Leonurus%20sibiricus&f=false Check |isbn= value (bantuan).  Disungsi17 Januari 2023
  6. Keng, Ro-Siu Ling Keng Keng, Hsuan (1990). The Concise Flora of SingaporeKeng, Ro-Siu Ling Keng Keng. Singapura: Singapore University Press, National University of Singapore. p. 197. ISBN 9786236794197.  Disungsi17 Januari 2023
  7. "The Leonurine and its preparation". An Hui New Star Pharmaceutical Development Co. 2008. Diakses tanggal 2008-08-28. 
  8. "Leonurus sibiricus L. Labiatae Korean Name: Ik-mo-cho English Name: Motherwort Parts used. Herb. Traditional uses." (PDF). webcache.googleusercontent.com. Diakses tanggal 2008-12-04. 
  9. "prehispanolone - PubChem Public Chemical Database". Pubchem.ncbi.nlm.nih.gov. 2004-11-29. Diakses tanggal 2010-01-18. 
  10. "stachydrine - PubChem Public Chemical Database". Pubchem.ncbi.nlm.nih.gov. 2004-11-29. Diakses tanggal 2010-01-18. 
  11. a b Indah Yuliana, Mucharommah Sartika Ami, Anggi (2020). Ensiklopedia Gulma Lahan Pesawahan Indah Yuliana, Mucharommah Sartika Ami. Jombang: LPPM Universitas KH. A. Wahab Hasbullah. p. 13. ISBN 9786236794197.  Disungsi17 Januari 2023

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]