Lompat ke isi

Dopamin

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Dopamin
Wangun dopamin
Rumus rangka dopamin
Modél bal jeung tongkat wangun zwitterion dopamin anu kapanggih dina wangun kristal[1][2]
Data klinis
Sinonim
  • DA,
  • 2-(3,4-Dihidroksipénil)étilamin,
  • 3,4-Dihidroksipénétilamin,
  • 3-Hidroksitiramin,
  • Oksitiramin,
  • Paktor inhibisi prolaktin,
  • Hormon inhibisi prolaktin,
  • Intropin,
  • Répipan
Data fisiologis
Jaringan sumberSubstantia nigra; ventral tegmental area; jsb.
Jaringan targétSystem-wide
ReséptorD1, D2, D3, D4, D5, TAAR1[3]
AgonisLangsung: apomorpin, bromokriptin
Teu langsung: kokain, ampétamin
AntagonisNeuroléptik, métoklopramida, domperidon
PrékursorPénilalanin, tirosin, jeung L-DOPA
BiosintésisDOPA dekarboksilase
MétabolismeuMAO, COMT[3]
Identifiers
Nomor CAS
PubChem CID
IUPHAR/BPS
DrugBank
ChemSpider
UNII
KEGG
ECHA InfoCard100.000.101 Edit this at Wikidata
Chemical and physical data
RumusC8H11NO2
Massa molar153181 g·mol−1
3D model (JSmol)

Dopamin atawa dopamina nyaéta hiji neurotransmiter nu aya di rupa-rupa sato, boh vertebrata atawa invertebrata. Dina otak manusa, ieu fenetilamina téh ngaktifkeun lima tipeu reséptor dopaminD1, D2, D3, D4, jeung D5, sarta varian-varianna. Dopamin dijieun dina sababaraha bagian otak, di antarana substantia nigra jeung aréa ventral tegmental[4]. Dopamin ogé neurohormon nu dileupaskeun ku hipotalamus, nu gunana pikeun ngurangan/megat dileupaskeunana prolaktin ti pituitari.

Dopamin bisa dipaké natambaan, pikeun ngaronjatkeun ketug jantung jeung tekenan getih. Ngan, kusabab dopamin mah teu bisa nembus pager getih-otak, dopamin nu diasupkueun salaku ubar moal bisa langsung mangaruhan sistim saraf puseur. Pikeun nambahan kadar dopamin dina otak nu boga kasakit Parkinson jeung distonia, misalna, L-DOPA (levodopa) nu pijadieun/prékursor dopamin bisa diasupkeun, sabab ieu ubar bisa ngaliwatan pager getih-otak.

Biokimia[édit | édit sumber]

Biosintésis dopamin

Ngaran jeung kulawarga[édit | édit sumber]

Rumus kimia dopamin nyaéta C6H3(OH)2-CH2-CH2-NH2, kalawan ngaran kimia "4-(2-aminoétil)bénzéna-1,2-diol" nu diwancah "DA."

Salaku bagian ti kulawarga katékolamin, dopamin téh prékursor norépinéfrin (noradrénalin) sarta salajengna adrénalin (épinéfrin) dina jalur biosintésis ieu neurotransmiter.

Biosintésis[édit | édit sumber]

Biosintésis dopamin lumangsung dina awak (utamana dina jaringan saraf jeung médula kelenjar adrénal), dimimitian ku hidroksilasi asam amino L-tirosin jadi L-DOPA maké énzim tirosin 3-monooksigénaseu (ogé katelah tirosin hidroksilaseu, dituturkeun ku dékarboksilasi L-DOPA ku dékarboksilaseu asam amino-L aromatik (nu mindeng disebut dopa dékarboksilaseu). Dina sababaraha neuron, dopamin lajeng diolah jadi norépinéfrin ku dopamin béta-hidroksilaseu.

Sanggeus sintésis, dina neuron dopamin dibulen jadi vésikel, nu salajengna dileupaskeun ka sinaps.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "CSD Entry TIRZAX: 5-(2-Ammonioethyl)-2-hydroxyphenolate , Dopamine". Cambridge Structural Database: Access Structures (Cambridge Crystallographic Data Centre). 2013. doi:10.5517/cc10m9nl. 
  2. "Tautomeric and ionisation forms of dopamine and tyramine in the solid state". J. Mol. Struct. 1051: 132–36. 2013. Bibcode 2013JMoSt1051..132C. doi:10.1016/j.molstruc.2013.08.002. 
  3. a b Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama DA IUPHAR
  4. http://www.encyclopedia.com/doc/1O87-ventraltegmentalarea.html Rujukan pikeun VTA

Baca ogé[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]