Norépinéfrin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Norépinéfrin
Norepinephrine.svg
Norepinephrine ball-and-stick model.png
Data klinis
Sinonim
  • NE, NA,
  • Noradrénalin,
  • (R)-(–)-Norépinéfrin,
  • l-1-(3,4-Dihidroksifenil)-2-aminoétanol
Data fisiologis
Jaringan sumber locus coeruleus; sistem saraf simpatétik; adrenal medulla
Jaringan targét system-wide
Reséptor α1, α2, β1, β3
Agonist obat simpatomimétik, klonidin, isoprénalin
Antagonist Antidéprésan trisiklik, beta blocker, antipsikotik
Prékursor dopamin
Biosintésis dopamin β-monooksigenase
Métabolismeu MAO-A; COMT
Identifiers
CAS Number
PubChem CID
IUPHAR/BPS
DrugBank
ChemSpider
KEGG
ECHA InfoCard 100.000.088Galat skrip: tidak ada modul tersebut.

Galat skrip: tidak ada modul tersebut.Salah éksprési: operator < teu dipiharep.Salah éksprési: operator < teu dipiharep.Salah éksprési: operator < teu dipiharep.

Noradrénalin (NA), disebut ogé norépinéfrin (NE), nyaéta zat kimia organik di kulawarga katékolamin anu boga guna dina otak jeung awak salaku hormon jeung neurotransmitter. Ngaran "noradrénalin" diturunkeun tina akar basa Latin anu hartina "dina/gigireun ginjal".[1] Bagian awak anu ngahasilkeun atawa kapangaruhan ku ieu zat disebutna noradrénergik.

Fungsi umum norépinéfrin nyaéta pikeun ngeprak otak jeung awak pikeun ojah. Nalika saré, norépinéfrin pangsaeutikna dikalurkeun, nambahan nalika nyaring, sarta bakal beuki undak nalika nyanghareupan bahya atawa setrés, anu katelah réspon gelut-atawa-kabur. Dina uteuk, norépinéfrin matak ngahudang gairah, rancingeus, jeung awas/waspada. Norépinéfrin nambahan ketug jantung jeung tekenan getih, ngaleupaskeun glukosa tina énergi simpenan, nambahan aliran getih kana otot rangka, ngurangan aliran getih kana sistem cerna, sarta nyegah mukana kandung kemih sarta motilitas cerna.

Wangun[édit | édit sumber]

Norépinéfrin téh kaasup katékolamin jeung fenetilamin.[2] Strukturna béda ti épinéfrin ukur dina gugus métil anu napel dina nitrogénna, anu dina norépinéfrin mah métilna diganti ku hidrogén.[2] Awalan nor- diturunkeun tina singketan kecap "normal", anu nandakeun demétilasi sanyawana.[3]

Wangun norépinéfrin
Wangun norépinéfrin
Wangun épinéfrin
Wangun épinéfrin
Wangun katékol
Wangun katékol

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "'Where name and image meet'—the argument for 'adrenaline'". British Medical Journal 320 (7233): 506–9. Feb 2000. doi:10.1136/bmj.320.7233.506. PMC 1127537. PMID 10678871. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=1127537. 
  2. a b "Norepinephrine". PubChem. Diakses tanggal 6 November 2015. 
  3. Gaddum JH (June 1956). "The Prefix 'Nor' in Chemical Nomenclature". Nature 177 (1046): 1046. Bibcode 1956Natur.177.1046G. doi:10.1038/1771046b0. 


Nulis.jpg