Ernst Mach

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ernst Mach

Ernst Mach lahir tanggal 18 Fébruari 1838 di Chrlitz-Tura ,Moravia Karajaan Austria. Tilar tanggal 19 Fébruari 1916 di Haar, Jerman.[1]

Anjeunna nyaéta sauwan fisikawan jeung filsuf Austria anu nyambungkeun prinsip penting ngeunaan optic, mékanika, jeung dinamika gelombang jeung anu ngarojog sawangan yén élmu pangaweruh téh nyaéta hiji organisasi konséptual tina data pangalaman sénsori atawa observasi.[1]

Mach diajar di imah nepika umur 14 taun, tuluy nuluykeun langsung ka gymnasium (sakola menengah luhur satingkat SMA) saméméh asup ka Universitas Vienna nalika umur 17 taun.[1] Anjeunna nampa gelar doktona dina widang fisika taun 1860 jeung ngagarap widang mékaika jeung fisika di Vienna nepika taun 1864, tuluy jadi profésor dina widang matématika di Universitas Graz.[1] Karesep mach geus dimimitian pikeun ngarobah psikologi jeung fisiologi ngeunaan sénsasi, sanajan anjeunna nuluykeun ngidéntifikasi dirina ku anjeun minangka saurang fisikawan jeung pikeun ngahubungkeun panalungtikan fisik salila karirna.[1]

Dina widang psikologi anjeunna diajar ngeunaan hubungan sénsasi (rasa) kana pangaruh stimulant éksternal.[2] Ruang, waktu, warna, sora, mangrupa unsure fisik, anu kiwari ogé dipaluruh ku para ahli psikologi jeung dipiharti minangka hal-hal anu teu ngan saukur ti dunya luar fisik tapi ogé anasir-anasir tina pangalaman batin urang.[2] Mach pohara kainspirasi ku Gustav Fechner.[2] Psikolog kiwari nganggap anjeunna minangka nu ngadegkeun téori Gestalt sarta panimu pikeun ngahambat saraf.[2] Sanajan dina dua abad ka dua puluh anjeunna leuwih kawentar minangka filsuf salila pangaruhna kana fisika jeung falsafah] fisika, nyaéta psikologi anu mangrupa kakuatan pangrojong utama di satukangeun falsafah élmu pangaweruh.[2]

Sumber[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e (en)Mach2 (diakses tanggal 10 November 2011)
  2. a b c d e (en)Ernst Mach (diakses tangal 10 November 2011)
Nulis.jpg